Vijesti
15. 1. 2024.

2 velike obljetnice: 32. međunarodnog priznanja RH & 26. mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

PVRH/PHDZ Andrej Plenković: Prije 32 godine, u jeku pravednoga Domovinskog rata i obrane hrvatske državnosti, RH se izborila za svoje mjesto na političkoj karti svijeta. Na tome smo trajno zahvalni hrvatskim braniteljima i državničkom vodstvu dr. Franje Tuđmana. Toga istoga 15. siječnja, ali 6 godina poslije, mirnom reintegracijom vraćeno je Podunavlje u naš ustavno-pravni poredak. Ponosna na svoju slavnu povijest i svjesna visoke cijene slobode i neovisnosti, Hrvatska je danas država koja - kao ravnopravna članica EU-a, NATO-a i same jezgre demokratskog Zapada - s optimizmom gleda na svoju budućnost. 

U povodu obljetnica dvaju povijesnih događaja, nova saborska sjednica započela je intoniranjem „Lijepe Naše“. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je na minutu šutnje za sve ubijene i poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu te civilne žrtve velikosrpske agresije. 

Da se nikada ne zaboravi!

Obraćanje predsjednika Sabora Jandrokovića povodom Dana međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

U Hrvatskom saboru tom su prigodom bili i članovi Vlade RH, predvođeni premijerom Andrejem Plenkovićem. Nakon otvorenja sjednice, na Markovu trgu održano je Aktualno prijepodne. 

U RAZMAKU OD 6 GODINA ODREĐENA JE POVIJEST SAMOSTALNE HRVATSKE 

Vlada RH uputila je priopćenje u povodu 32. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. 

Prenosimo ga u cijelosti:

Svijet je priznao Hrvatsku 

U razmaku od šest godina, od 15. siječnja 1992. do 15. siječnja 1998. godine, određena je povijest Hrvatske kao samostalne, slobodne i međunarodno priznate države, suverene na cijelome svome oslobođenom ili mirno reintegriranom teritoriju. 

Prije 32 godine, u jeku Domovinskog rata i obrane hrvatske državnosti, svijet je priznao Hrvatsku koja se izborila za svoje mjesto na političkoj karti svijeta, na čemu smo trajno zahvalni hrvatskim braniteljima i državničkom vodstvu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. 

Prije 26 godina, mirnom je reintegracijom vraćeno je hrvatsko Podunavlje u hrvatski ustavno-pravni poredak. Obranom od velikosrpske agresije i dovršetkom mirne reintegracije započeo je proces obnove razorenih gradova i sela, a svojim su se domovima počeli vraćati hrvatski prognanici i izbjeglice. 
Pridonijeli onome što je Hrvatska danas 

Obaju se datuma prisjećamo s ponosom jer su svaki na svoj način pridonijeli onome što je Hrvatska danas - zemlja koja samostalno odlučuje o vlastitoj sudbini, zemlja koja je već godinu dana u Schengenskom prostoru i europodručju, i time u potpunosti integrirana u Europsku uniju. 

Danas smo svjedoci ratova i geopolitičke nestabilnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu, ali i zbog sukoba i terorističkih prijetnji diljem svijeta. Prije nešto više od 30 godina, Hrvatska je, također u nestabilnome geopolitičkom okruženju i svijetu koji se mijenjao, tražila svoju samostalnost i međunarodno priznanje, što smo 1992. i ostvarili. 

Žrtva i pobjeda u Bljesku i Oluji 

Mirna reintegracija okupiranih dijelova Hrvatske danas je više nego ikada primjer za cijeli svijet. Iz današnje perspektive kada gledamo različite dijelove svijeta u kojima su sukobi, još se doima vrjednijom takva politička ostavština u kojoj je bez sukoba vraćen dio državnog teritorija. 

U tome su važnu ulogu imali i Ujedinjeni narodi, premda ničeg od toga ne bi bilo bez prethodne žrtve i pobjede hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, koje su dovele do kraja rata i mirovnog sporazuma sklopljenog u Daytonu, potpisanog u Parizu. 

Oluja je temelj hrvatske slobode! Ponosni smo na pobjedu hrvatskih branitelja, koja je omogućila slobodu i mir našoj Domovini!

Moderni suverenizam

Od međunarodnog priznanja do danas Hrvatska je ostvarila brojne strateške ciljeve. Danas ravnopravno suodlučujemo o budućnosti Europske unije i poštovana smo saveznica u okviru Sjevernoatlantskog saveza. Na konceptu modernog suverenizma radimo na jačanju našeg međunarodnog položaja koji koristimo za podizanje kvalitete života građana te konkurentnosti našeg gospodarstva. 

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj i Šuškovoj baštini te narodnjačkim i domoljubnim vrijednostima, istodobno smo okrenuti budućnosti i suvremenim izazovima!

Takvo usmjerenje već sada ima rezultate - ušli smo u 38 naprednih gospodarstava svijeta, 18. smo globalna turistička destinacija i 12. smo najbolji među 193 države svijeta prema provedbi ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Prošle smo godine započeli pregovore s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), organizacijom najrazvijenijih država svijeta u koju planiramo ući do 2026. godine. 

Ponosna na svoju slavnu povijest i svjesna visoke cijene slobode i neovisnosti, Hrvatska je danas država koja s optimizmom gleda na svoju budućnost.

A A A