Vijesti
17. 1. 2024.

Vidimo se i iduće godine u Davosu!

(VIDEO) „Na Svjetski gospodarski forum (WEF) dolazim kao premijer koji je već 8 godina u Banskim dvorima. Hrvatska je u tom razdoblju prošla veliki put i ostvarila niz strateških ciljeva - Pelješki most, LNG terminal, Schengen, europodručje... Sada smo na putu prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja okuplja 38 najrazvijenijih i najuređenijih zemalja na svijetu!“ - istaknuo je PVRH/PHDZ Andrej Plenković u razgovoru s poznatim CNN-ovim voditeljem Richardom Questom u Davosu. Pritom je izrazio očekivanje da će Europska unija naći model kako osigurati još 50 milijardi eura pomoći za Ukrajinu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u Davosu je, kao i prošle godine na WEF-u (World Economic Forum) dao intervju Richardu Questu za CNN.

Intervju za CNN: Hrvatska ima sjajne turističke rezultate, čemu itekako pridonose fantastični uspjesi naših Vatrenih!

Razgovarali su o daljnjoj podršci demokratskog Zapada Ukrajini, proširenju Europske unije, otvaranju pristupnih pregovora s BiH i ekonomskim očekivanjima u 2024. godini.

Ponovno ćemo pomoći Ukrajini

Normalan bi način bio da svih 27 država članica EU-a pristane revidirati Višegodišnji financijski okvir (Dugoročni europski proračun) i pruži pomoć Ukrajini - poručio je na početku razgovora hrvatski premijer:

- Ako Mađarska bude protiv, onda ćemo pronaći alternativno rješenje, tj. postići politički, pravni i financijski sporazum da se to ostvari neovisno o sedmogodišnjem proračunu EU-a. Europska komisija već je razradila to rješenje.

Mađarski premijer Viktor Orban - pojasnio je Plenković - ne protivi se tome da ostale države članice EU-a šalju novac Ukrajini izvan VFO-a.

Uskoro otvaranje pregovora s BiH

Na pitanje novinara o hrvatskom stavu o napetostima u jugoistočnoj Europi, napomenuo je da se u Davosu upravo vratio s (već tradicionalnog) panela o proširenju EU-a i jugoistočnoj Europi:

- Putin je zapravo ubrzao proširenje EU-a. Smatram pozitivnim da su pristupni pregovari otvoreni s Ukrajinom i Moldavijom, a vjerujem da ćemo uskoro donijeti konačnu odluku i o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Za to se Hrvatska od početka zauzimala.

Predsjednik Vlade RH pravi je prijatelj BiH & hrvatskog naroda u njoj. To pokazuje svakog dana i na svakoj destinaciji u svijetu!

Sustižemo razvijenije zapadne zemlje

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a dodao je da je potrebno vrijeme kako bi se sustiglo razvijene zapadne zemlje, koje su desetljećima živjele u demokraciji i tržišnim gospodarstvima:

- I Hrvatska ih još uvijek sustiže. Postupno, ali sigurno. I našim će susjedima, jednom kada uđu u EU i budu koristili sve prednosti članstva, početi rasti gospodarski i socijalni standard.

Novogodišnja čestitka predsjednika Plenkovića: U 2024. osigurat ćemo nastavak snažnog rasta BDP-a, plaća, zaposlenosti, mirovina i socijalnih naknada

A A A