Vijesti
18. 1. 2024.

Europska unija treba ostati odlučna i dosljedna u potpori Ukrajini

Svjetski gospodarski forum. Premijer Andrej Plenković iz Davosa: Hrvatska snažno stoji uz prijateljsku i savezničku Ukrajinu. Kao zemlja koja je i sama bila žrtva agresije, pružamo joj političku, financijsku i vojnu pomoć te ekspertizu u razminiranju. Nitko više od nas Hrvata ne može poštovati herojstvo ukrajinskih branitelja i civila u borbi ZA slobodu! * U EU-u postoji svijest o potrebi osnaživanja obrambenih kapaciteta. Mi smo to demonstrirali tako što smo u 7 godina povećali izdvajanja za obranu za više od 100%, s 500 milijuna na milijardu i 175 milijuna eura. Nabavljamo i višenamjenske borbene avione Rafale.

Zajedno sa 60-ak šefova vlada/država iz cijelog svijeta i oko 2.600 lidera s područja znanosti i gospodarstva te iz međunarodnih organizacija, premijer Andrej Plenković bio je u švicarskom Davosu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum - WEF). 

Ključne teme ovogodišnje WEF-a: globalni izazovi u novim geopolitičkim okolnostima i jačanje suradnje u cilju dugoročne stabilnosti i prosperiteta.

VRLO SADRŽAJNI PROGRAM

U dva dana predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na čak pet panela i „rasprava na vrhu“, a održao je, ako smo dobro zbrojili, 18 bilateralnih sastanaka, među njim i s premijerkom Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto. 

Iz Davosa: Za Hrvatsku je Bosna i Hercegovina prioritet broj jedan!

Osim za otvaranje EU pristupnih pregovora s BiH (o čemu smo već izvijestili u članku na gornjem linku), Plenković se svim istupima snažno zauzimao za jačanje obrambenih sposobnosti Europske unije i očuvanje njenog jedinstva u potpori Ukrajini.

Donosimo, objedinjeno, ključne naglaske:

Vlada RH predvidjela globalne sigurnosne prijetnje 

U EU-u postoji svijest o potrebi osnaživanja obrambenih kapaciteta. Hrvatska je to demonstrirala tako što je u 7 godina povećala izdvajanja za obranu za više od 100%, s 500 milijuna na milijardu i 175 milijuna eura. 

Ulažemo u kopnenu vojsku i ratnu mornaricu, jačamo materijalna prava hrvatskih vojnika, nabavljamo višenamjenske borbene avione Rafale. Jačanje Hrvatske vojske i policije pokazuje da je Vlada RH predvidjela globalnu sigurnosnu situaciju koja podrazumijeva prijetnje u hrvatskom susjedstvu i za čitavu Europu. 

Uspostava sustava slanja financijske pomoći Ukrajini 

Hrvatska snažno stoji uz prijateljsku i savezničku Ukrajinu. Kao zemlja koja je i sama bila žrtva agresije, pružamo joj političku, financijsku i vojnu pomoć te ekspertizu u razminiranju oslobođenih prostora i progonu ratnih zločinaca. Nitko više od nas Hrvata ne može poštovati herojstvo ukrajinskih branitelja i civila u borbi ZA slobodu! 

Ključno je da demokratski Zapad, koji se odupro proruskim unutarnjim pritiscima, nastavi podjednako snažno podupirati žrtvu, važno je da se kroz reviziju Višegodišnjeg proračuna EU-a uspostavi sustav slanja financijske pomoći Ukrajini. Ako svih 27 država članica NE donese skupa tu odluku, pronaći ćemo neki drugi način, zakonski i tehnički ispravan. 

Vidimo se i iduće godine u Davosu!

Proširenje - jamstvo globalne snage EU-a

S obzirom na rusku agresiju, izdvajam stratešku važnost odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldovom, a isto očekujemo uskoro i za BiH. Proširenje je jamstvo kredibiliteta i globalne snage EU-a. 

BILATERALNI SUSRETI. U 6. BRZINI!

Na marginama Svjetskog gospodarskog foruma PVRH/PHDZ Andrej Plenković održao je, kao uvijek na multilateralnim skupovima, niz bilaterala s državnicima, čelnicima međunarodnih organizacija i gospodarstvenicima. Krenimo redom.

Kosovski premijer Albin Kurti; predsjednik Vlade Moldove Dorin Recean; zamjenica bugarskog premijera Mariya Gabriel; eurozastupnica bugarskog GERB-a (EPP-a) Eva Maydell; Davor Lukšić (Grupacija Lukšić); predsjednik Uprave AstraZenece Michel Demaré.

Nakon prvih 6, uslijedilo je još 8 sastanaka. Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann; potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica; europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis; europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides; Nick Clegg (Meta); Jared Cohen (Goldman Sachs); Faryar Shirzad (Coinbase); Charlotte Hogg (Visa).

Na kraju boravka u Davosu još 3 bilaterale: predsjednik Vlade Kraljevine Španjolske Pedro Sánchez …

… ministar vanjskih poslova (i bivši savezni kancelar) Republike Austrije Alexander Schallenberg …

… predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo.

Uz prije spomenutu predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, točno 18 bilateralnih susreta! Ne računajući (kraće) razgovore s drugim državnicima uoči i neposredno nakon, ponovno ističemo, čak 5 panela. Među inima, tako se susreo i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

A A A