Vijesti
22. 1. 2024.

Da se nikad ne zaboravi! 31. obljetnica VRO Maslenica. Prekretnička akcija Domovinskog rata, koja je ponovno spojila sjever i jug Hrvatske!

Premijer Plenković: „U ime Vlade RH zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima. S najdubljim pijetetom prisjećamo se svih koji su položili živote za slobodu“. Glavni ciljevi „Maslenice“ - kojom je zapovijedao general Janko Bobetko, a pomoćnici su mu bili ondašnji brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso - postignuti su za 72 sata. Na mjestu srušenog Masleničkog mosta sagrađen je pontonski. Neprijatelj se, međutim, nije mirio s porazom. Borbe su trajale do kraja ožujka, ali su naše snage zadržale sve dostignute crte bojišnice. U samoj operaciji i neposredno nakon nje poginulo je 127 hrvatskih branitelja. U našim su mislima i molitvama.

Središnja proslava 31. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Maslenica“ započela je u Zadru budnicom i mimohodom s ratnim zastavama postrojbi Oružanih snaga RH i MUP-a te odavanjem počasti ubijenim, poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima.

Trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima iskazali su predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, PPVRH/ZPHDZ i ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved, PPVRH i ministar obrane Ivan Anušić te PPVRH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

PLENKOVIĆ: Prekretnica Domovinskog rata!

U ime Vlade RH i u svoje osobno ime zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima, pripadnicima pobjedničke Hrvatske vojske i MUP-a, koji su sudjelovali u ovoj ključnoj vojno-redarstvenoj operaciji - prekretnici Domovinskog rata. S najdubljim se pijetetom prisjećamo svih koji su položili živote za slobodnu Hrvatsku.

MEDVED: Suvremena Hrvatska temelji se na hrabrosti i žrtvi naših branitelja!

Nikada se nećemo umoriti u ponavljanju povijesne istine - suvremena Hrvatska temelji se na pravednom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, na pobjedi nad velikosrpskim agresorom, na hrabrosti i žrtvi naših branitelja te odlučnosti i zajedništvu hrvatskog naroda u borbi za vlastitu državu!

ANUŠIĆ: Ovom slavnom operacijom stvoreni su temelji za Oluju!

Ovom su slavnom operacijom Hrvati dokazali da su sposobni ne samo operativno braniti svoj državni teritorij, nego ga i oslobađati. Ponovnim povezivanjem sjevera i juga Hrvatske kroz Novsko ždrilo, kao i deokupacijom zadarskog zaleđa i važnih položaja na Velebitu, stvoreni su preduvjeti za Oluju.

Više na:

Ministar obrane Ivan Anušić čestitao 31. obljetnicu VRO Maslenica

BOŽINOVIĆ: Nepokolebljivi duh hrvatskih domoljuba!

U VRO Maslenici, kodnog naziva „Gusar“, hrvatski su policajci i vojnici svijetu pokazali snagu nepokolebljivog duha hrvatskih domoljuba. S dužnim se poštovanjem klanjamo našim herojima - očevima, braći i sinovima koji su živote dali kao zalog slobodi.

A A A