Vijesti
1. 2. 2024.

POZITIVNI TREND: Inflacija pada iz mjeseca u mjesec!

Kako je i najavio premijer, inflacija se i 2024. nastavlja - smanjivati! Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS), u siječnju je (na godišnjoj razini) usporila na 4,1%. Plenković: „Najniža je još od listopada 2021. - još od prije ruske agresije na Ukrajinu i globalne krize! Prema svim projekcijama, i dalje će padati, i to brže nego dosad. Očekujemo da će biti među najnižima u EU-u“. Habijan: Ova je dobra vijest posljedica dosljedne politike Vlade RH, od paketa pomoći do ograničavanja cijena struje, plina, goriva i namirnica. Da je ispravna, svjedoči podatak o 14 mjeseci uzastopnog pada inflacije“.

Mjerena indeksom potrošačkih cijena, inflacija je u prosincu 2023. na godišnjoj razini iznosila 4,5%, u studenom 4,7%, u listopadu 5,8%, u rujnu 6,6%, u kolovozu 7,8%, a u studenom 2022. - 13,5%. 

Cijene dobara i usluga pale su i na mjesečnoj razini (s prosinca 2023. na siječanj 2024.) - za 0,4%! 

Štitimo standard hrvatskih građana 

Iz Bruxelllesa, gdje je na Europskom vijeću pregovarao o reviziji Dugoročnog proračuna EU-a, predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirao je ovu dobru vijest:

- Kako smo i najavljivali, podaci pokazuju nastavak pozitivnog trenda smanjivanja inflacije. Naša Vlada, uz snažne mjere, i dalje štiti standard hrvatskih građana!

Inflacija nastavlja padati, i to unatoč rekordnoj blagdanskoj potrošnji! Upravo kako je i najavila Vlada RH

Limitirane cijene - preduvjet stabilnosti

Prema svim našim projekcijama inflacija će i dalje padati, i to brže nego do sada - dodao je Andrej Plenković:

- Očekujemo da će u 2024. biti među najnižima u cijeloj Europskoj uniji i eurozoni. Vlada i dalje drži cijene goriva i energenata među najnižima na kontinentu, i dalje su limitirane cijene 30 ključnih prehrambenih i higijenskih artikala - što je preduvjet za stabilnost cijena i ostalih proizvoda.

HABIJAN: Usporava i na mjesečnoj, a ne samo na godišnjoj razini

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan poručio je pak da je daljnje usporavanje inflacije u siječnju posljedica konzistentne politike Vlade RH, od paketa pomoći građanima i gospodarstvu do ograničavanja cijena namirnica, struje, plina i goriva:

- Da je ta politika ispravna, svjedoči podatak o 14 mjeseci uzastopnog pada stope inflacije. Vrlo je dobra vijest i to što usporava na mjesečnoj razini, a ne samo na godišnjoj.

MOST želi zaustaviti smanjenje cijena hrane u trgovinama, nove zaštitne mjere, naknade za ugrožene sugrađane & porast neto plaća

Napomenuo je da unatoč povoljnijim inflatornim trendovima „do daljnjeg ostaje na snazi odluka Vlade RH o limitu na cijene 30 proizvoda“.

Upitan o očekivanjima o kretanju inflacije s obzirom na nadolazeću turističku sezonu, odgovorio je da vjeruje u projekcije Europske komisije, koje zasigurno uzimaju u obzir i povećanu potrošnju tijekom ljeta:

- Procjenjuju da će inflacija u Hrvatskoj u 2024. iznositi 2,4%, što je 3. najniža stopa za države članice EU-a. I mi vrlo slično procjenjujemo.

LJEVIČARSKA PODMETANJA: „HRVATSKA NAJGORA U EUROPI“

Na pojedinim lijevim portalima, uglavnom bliskima proturazvojnoj platformi NE Možemo, mogu se naći podmetački naslovi u stilu „Hrvatska najgora u cijeloj Europi“ ili, nešto blaže, „u Europskoj uniji“.

Pa da vidimo, pod prvo, pad inflacije na mjesečnoj razini među članicama eurozone. Poslužit ćemo se najnovijim podacima Eurostata, prema kojima je u Hrvatskoj u siječnju 2024. - u odnosu na prosinac 2023. - inflacija pala za -0,3% (prema DZS-u za -0,4%).

Prema Eurostatu, dakle, Hrvatska je bolja od čak 9 članica europodručja, od kojih 4 bilježe poveće stope inflacije na mjesečnoj razini: Estonija (+1,3), Slovačka (+0,6%), Latvija (+0,7), Nizozemska (+0,2), Litva (+0,1), Portugal i Finska (po -0,1) te Španjolska i Francuska (-0,2). 

Ako se pak podaci za Hrvatsku, pod drugo, usporede s državama članicama EU-a koje nisu u eurozoni (nemaju euro kao službenu valutu), onda vidimo da je stopa inflacije u tim državama uglavnom viša nego u nas: Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Poljska, Češka...

A A A