Vijesti
12. 2. 2024.

Protiv čega će proturazvojna ljevica prosvjedovati? Protiv najveće prosječne plaće, najvećeg „minimalca“ & najveće zaposlenosti u povijesti?

(VIDEO) Andrej Plenković nakon Šireg predsjedništva HDZ-a: Prosvjeduju li protiv gospodarskog rasta, jednog od najjačih u Europi? Protiv podizanja plaća u državnoj i javnim službama od 54% za SSS, 43% za VŠS, a 24% za VSS? Protiv Rafalea i modernizacije HV-a? Protiv Pelješkog mosta, Vc koridora, LNG terminala, autoceste do Siska, Žute Lokve i Dubrovnika? Punog profila Ipsilona i 2. cijevi Tunela Učke? Protiv novih bolnica u Rijeci, Puli, Osijeku? Vojna obuka, borbeni avioni, subvencionirani energenti, očuvanje radnih mjesta u koroni, ukapljeni plin na Krku, neradna nedjelja, golemi paketi pomoći, kontinuirani rast plaća… U dvije riječi - Sigurna Hrvatska!

Prosvjeduje li ljevica protiv nikad čvršćeg međunarodnog položaja Hrvatske? - također se zapitao predsjednik naše stranke i naše Vlade nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a:

- Protiv 25 milijardi eura koje smo osigurali za desetljeće razvoja pred nama?

Fijasko. Čemer i jad proturazvojnih možemosa. Građani su jasno poručili što misle o njima

„Bune li se to protiv enormnih sredstava za obnovu Zagreba, za koja se izborila naša Vlada? Nitko drugi nego ona, a najmanje ovi koji će prosvjedovati!“ - dodao je Andrej Plenković.

Nakon redovite sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a, predsjednik Plenković stao je pred novinare. Donosimo i ostale naglaske iz njegove izjave i odgovora na novinarska pitanja:

Nikada do sada takvog rasta plaća!

54% za srednju stručnu spremu. 43% za višu. 24% za visoku. Za toliko će u prosjeku neto plaće javnih i državnih službenika i namještenika za ožujak 2024. biti veće nego u istome lanjskom mjesecu! Nikada do sada nije bilo takvog rasta primanja!

Plaće će se nastaviti povećavati uslijed daljnjeg gospodarskog rasta, jednog od najjačih u EU-u, i novih koeficijenata u državnoj i javnim službama!

Plaće rastu za svih 244.000 zaposlenika u državnoj i javnim službama, a najviše onima koji su imali najmanje - sukladno našoj dosljednoj politici smanjivanja nejednakosti u Hrvatskoj. Za njihova će se primanja ukupno izdvojiti 1,5 milijarda eura više nego prije godinu dana! Osim povećanjem plaća svima, vodili smo se još jednim temeljnim načelom - približno ista plaća za približno isti rad, neovisno o sektoru.

Politikantstvo 2 najmanja sindikata

Velika većina sindikata, u kojoj su i oni najveći, odgovorila je na nacrte dviju Uredbi o koeficijentima. Vlada RH nastavlja voditi iskreni dijalog sa socijalnim partnerima - otvoreni smo za sva poboljšanja i konstruktivne prijedloge! Uredbe se temeljem Zakona moraju donijeti do kraja veljače. Imamo, dakle, još gotovo 20 dana.

Zanimljivo, i prije nego što smo sjeli za stol prosvjedovala su dva manja sindikata, i to premda se jedina NISU očitovala o predloženim koeficijentima. Kako to štite interese zaposlenika ako se nisu udostojali čak ni napisati što bi htjeli, ako nisu spremni pregovarati? Čini mi se da je ovdje prije riječ o politikantstvu nego o borbi za radnička prava.

U fokusu jedna riječ - sigurnost

Vojna obuka nije hir, nego odgovorno ponašanje uslijed izmijenjenih geopolitičkih i sigurnosnih okolnosti. Nastavljamo ispunjavati svoj Program „Sigurna Hrvatska“.

Razrađujemo modalitete vojnog roka. Sigurnost nema cijenu!

Zar mislite da „slučajno“ nabavljamo avione Rafale, oklopna vozila Bradley i helikoptere Black Hawk? Dignimo glavu, otvorimo oči i pogledajmo izvan našeg dvorišta, pogledajmo kakav je svijet oko Hrvatske. Oko nas je niz kriznih žarišta. I u fokusu je jedna riječ - sigurnost.

SDP/MOST priželjkivao 400.000 otkaza

Moramo biti odgovorni, a ne spavati i praviti se da je oko nas sve super. Nismo se pravili da je sve super ni kada je izbila pandemija COVID-a. Dok je SDP defetistički najavljivao 400.000 otkaza, mi smo donijeli dotad neviđene zaštitne mjere i očuvali radna mjesta.

Svaka dobra vijest za Hrvatsku i Hrvate loša je za zlonamjernu oporbu

Partija ovisna o ruskom plinu

Nismo se pravili da je sve super ni u globalnoj krizi uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Unatoč oporbenim otporima, odlučno smo intervenirali, donijeli goleme pakete pomoći i ograničili cijene struje, plina i goriva. Pokazalo se i koliko je bila dalekosežna naša odluka o izgradnji LNG terminala, kojom smo osnažili svoju energetsku neovisnost. A tko se tome najagresivnije protivio? Opet SDP.

„Socijaldemokrati“ protiv radnica

Sada se pak, usprkos odluci Ustavnog suda, SDP i dalje protivi neradnoj nedjelji - premda smo time radnicama i radnicima u trgovini zaštitili pravo na odmor i obitelj.

TURUDIĆ - DOBRONIĆ 3 : 0 !

U zasebnom članku donosimo Plenkovićeve izjave o Ivanu Turudiću, Radovanu Dobroniću i Zoranu „Lex Perković“ Milanoviću.

U najkraćem: dok je novi glavni državni odvjetnik prošao tri rigorozne sigurnosne provjere, novi predsjednik Vrhovnog suda, koji je izabran na Milanovićev prijedlog, nije prošao - nijednu! A ni Milanović nikad nije zatražio da je prođe…

A A A