Vijesti
8. 2. 2024.

Dok proturazvojni možemosi, prezreni od Zagrepčana, prosvjeduju sami sa sobom, mi obnavljamo glavni grad Hrvatske & čuvamo njegov kulturni identitet!

(VIDEO) PVRH Plenković obišao zgradu u Adžijinoj, u kojoj će nakon obnove biti 2. scena Hrvatskog narodnog kazališta, te gradilište Hrvatskog restauratorskog zavoda u Klaićevoj, gdje će se pod istim krovom naći svi restauratori - koji su sad „razbacani“ na 10-ak lokacija. „Vrijednost tih dvaju važnih projekata? Više od 80 milijuna €! Konstrukcijska obnova financira se iz Fonda solidarnosti EU-a i NPOO-a, dakle, novcem za koji se Vlada izborila! Iz EU izvora osigurali smo 2,5 milijardi € za obnovu hrvatske kulturne baštine, obrazovne i zdravstvene infrastrukture te privatnih zgrada u Zagrebu“.

„Isti akteri koji su neki dan onako usamljeni stajali na Trgu svetog Marka prosvjedovali su protiv nas i nakon što smo bili najavili da ćemo sredstva za obnovu povući iz EU fondova“ - još je istaknuo predsjednik Vlade i HDZ-a nakon obilaska dvaju gradilišta:

- Ništa ne znajući o funkcioniranju EU-a, aktivisti iz „Možemo“ htjeli su da Hrvatska organizira donatorsku večeru. Grad Zagreb danas se obnavlja zahvaljujući Vladinu trudu i našem poznavanju europskih procedura, a ne vezivanju lancima i valjanju po cesti. Upravo zbog novca za koji smo se mi izborili gradonačelnik Tomašević može ići otvarati obnovljene škole.

Fijasko. Čemer i jad proturazvojnih možemosa. Građani su jasno poručili što misle o njima

To su ti koji nisu htjeli da Hrvatska zatraži novac iz Fonda solidarnosti EU-a i dobije više od milijardu eura za obnovu - podcrtao je:

- Ti isti su, također, odbili da Hrvatska sudjeluje u vojnoj misiji potpore Ukrajini, čime su nas, skupa sa svojim idolom Milanovićem, stavili na stup srama. Ti isti prije nekoliko dana nisu digli ruku ni za Zakon o hrvatskom jeziku.

45 milijuna eura za 2. scenu

Zahvalivši ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek, intendantici HNK u Zagrebu Ivi Hraste Sočo i ravnatelju Hrvatskog restauratorskog zavoda Borisu Mostarčiću na predanom radu na ovim važnim projektima, Andrej Plenković najprije se osvrnuo na Drugu scenu HNK:

- obnovu završit ćemo nacionalnim sredstvima. Projekt cjelovite obnove ove zgrade u Adžijinoj ulici vrijedan je 45 milijuna eura. Scena će imati kapacitet od 300 mjesta, što će omogućiti veći broj kulturnih izvedbi u Zagrebu.

36 milijuna eura za zgradu HRZ-a

Referirao se potom na obnovu 40 godina napuštene zgrade bivše Tvornice duhana Zagreb u Klaićevoj ulici, u kojoj će se smjestiti Hrvatski restauratorski zavod:

- Projekt je težak 36 milijuna eura. Pod istim krovom naći će svih 180 zaposlenika HRZ-a, koji su sada „razbacani“ na 10-ak lokacija. Ovo zapušteno zdanje u centru grada pretvorit ćemo u simbol hrvatske kulture. S ova dva objekta, tako blizu jedan drugom, de facto dobivamo novo kulturno središte Zagreba.

Dovršetak obnove još triju muzeja

Premijer Plenković naveo je da se konstrukcijska obnova obiju zgrada financira iz Fonda solidarnosti EU-a i NPOO-a te najavio skorašnju realizicaju još nekoliko sličnih projekata:

- U Zagrebu se još dovršavaju zgrade Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, Hrvatskog povijesnog muzeja i Hrvatskog športskog muzeja.

Napravljen je veliki iskorak u obnovi. U idućem mandatu dovršit će je Vlada koja će zasigurno biti HDZ-ova

Povijesna obnova kulturne baštine

Na kraju je još napomenuo da je Vlada osigurala više od 2,5 milijarde eura za povijesnu obnovu kulturne baštine, obrazovne i zdravstvene infrastrukture, kao i mnogobrojnih privatnih zgrada:

- Sve to govori o dobro promišljenoj politici, koja Zagreb čini ljepšim, kvalitetnijim i kulturno referentnim.

A A A