Vijesti
5. 2. 2024.

Tripundanske svečanosti - više od dvanaest stoljeća stara tradicija bokeljskih Hrvata

(PHOTO) Kotor. Zaljev hrvatskih svetaca. 1215. put proslavljen blagdan svetog Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije. PPVRH Davor Božinović: Ponosni smo na svoju baštinu, ona obavezuje naše sunarodnjake u Boki kotorskoj, ali i RH i njene institucije. Pružamo snažnu podršku Hrvatima u Crnoj Gori - tako će i ostati! Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović: Hvala premijeru Plenkoviću i Vladi RH na svemu što rade za nas Hrvate u Crnoj Gori. To nam daje snagu u političkom djelovanju i misiji očuvanja nacionalnog identiteta.

Držimo se, još nas uvijek ima! 

Tripundanske svečanosti započele su 27. siječnja na trgu ispred bazilike svetog Tripuna u Kotoru tradicionalnim izgovaranjem loda ili pohvala sv. Tripunu i podizanjem stijega, dok je središnja svečanost održana u nedjelju, 4. veljače.

Poruka iz Boke kotorske, iz Zaljeva hrvatskih svetaca: S ponosom podižemo trobojnicu! Prošla su stoljeća, no ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!

Ispred glavnih gradskih vrata Kotorani su dočekali odrede Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom su se zajednički odred Bokeljske mornarice i hodočasnici u procesiji, u pratnji limenih glazbi, uputili pred Katedralu, gdje je na otvorenom izvedeno znamenito Kolo svetog Tripuna.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup. U ime domaćina, hodočasnike je pozdravio upravitelj Kotorske biskupije i barski nadbiskup mons. Rrok Gjonlleshaj.

Vanjska proslava sv. Tripuna u Kotoru

BOŽINOVIĆ: Tradicija koja nas obvezuje

U procesiji ulicama Kotora i na euharistijskom slavlju bio je, sa svojim Bokeljima, i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović, podrijetlom iz obližnjeg Tivta:

- Ponosni smo na svoju tradiciju, koja traje više od dvanaest stoljeća, ponosni na baštinu svojih predaka. Ona nas sve obavezuje - naše sunarodnjake u Boki kotorskoj, ali i Republiku Hrvatsku i njene institucije.

Neupitna podrška Hrvatima u Crnoj Gori 

Svakim dolaskom u Boku kotorsku iznova slušam o zadovoljstvu domaćeg stanovništva odnosom Republike Hrvatske prema Hrvatima u Crnoj Gori - napomenuo je Božinović:

- Suradnja iz godine u godinu funkcionira sve bolje. Ova Vlada RH pruža snažnu podršku Hrvatima u Crnoj Gori, a tako će i ostati! Podrška ove Vlade prema Hrvatima u Crnoj Gori je snažna, i to će sigurno ostati standard ispod kojega nećemo ići! Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, na čelu sa Zvonimirom Dekovićem, i Hrvatska građanska inicijativa naši su važni partneri.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) ima bezuvjetnu potporu RH kao legitimni politički predstavnik hrvatskog naroda u Crnoj Gori

VUKSANOVIĆ: Hvala Vladi RH!

O očuvanja nacionalnog identiteta, kao i o položaju hrvatske zajednice u Crnoj Gori, govorio je i predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović: 

- Imao sam čast razgovarati s našim Tivćaninom Davorom Božinovićem. Zahvalio sam mu na svemu što premijer Andrej Plenković i Vlada RH koju vodi radi za Hrvate u Crnoj Gori. Njihova pomoć i skrb daju nam snagu u političkom djelovanju i misiji očuvanja hrvatskog identiteta u Crnoj Gori, ali i njenom putu u Europsku uniju.

Hrvatska nacionalna manjina ponovno ima svog zastupnika u Skupštini Crne Gore!

PROSLAVE I U HRVATSKOJ

Blagdan svetog Tripuna proslavili su bokeljski Hrvati i u Istri...

Udruga Bokelja u Istri proslavila blagdan sv. Tripuna

... i u Zagrebu.

Bokelji u Zagrebu proslavili Tripundan

A A A