Vijesti
13. 2. 2024.

700 milijuna eura za povijesnu obnovu zdravstvene infrastrukture u Zagrebu osigurala je Vlada RH. A ne gradska vlast - da ne bi bilo nikakve dileme!

(VIDEO & PHOTO) PVRH Plenković: Radovi na obnovi KBC-a „Sestre milosrdnice“ u Vinogradskoj dosežu vrijednost od 145.8 milijuna €. A to je samo dio šire modernizacije zdravstvenih ustanova u glavnom gradu, koja uključuje KBC Zagreb (Rebro), Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj, Kliniku za plućne bolesti na Jordanovcu, Kliniku za infektivne bolesti, KB Merkur, Kliniku za traumatologiju u Draškovićevoj, Institut za tumore u Ilici, Hrvatski zavod za javno zdravstvo… Drago mi je vidjeti i napredak obnove Učiteljskog fakulteta u Savskoj te zgrade bivše Hrvatsko-slavonske zemaljske centralne štedionice na križanju Ilice i Gundulićeve.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Zagrebu je, redom, obišao zgradu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zgradu u državnom vlasništvu na uglu Ilice i Gundulićeve te gradilište Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“.

Sva tri zdanja u procesu su obnove nakon potresa.

Dok proturazvojni možemosi, prezreni od Zagrepčana, prosvjeduju sami sa sobom, mi obnavljamo glavni grad Hrvatske & čuvamo njegov kulturni identitet!

KBC SESTRE MILOSRDNICE

Nakon obilaska gradilišta KBC-a „Sestre milosrdnice“, Andrej Plenković je poručio da će goleme investicije u infrastrukturu i opremu osigurati znatno bolju uslugu pacijentima, ali i kvalitetniji rad liječnicima, medicinskim sestrama i ostalome zdravstvenom osoblju:

- U ovoj bolnici, drugoj najvećoj u Hrvatskoj, obnavlja se više od 33.000 kvadrata od ukupno njih oko 100.000. Vrijednost? 145.8 milijuna eura. Šira obnova i modernizacija zdravstvene infrastrukture u glavnom gradu, međutim, doseže 700 milijuna. Riječ je zaista o povijesnoj obnovi!

Tomašević se voli kititi tuđim perjem

A ta golema sredstva osigurala je upravo naša Vlada RH, nitko drugi - napomenuo je:

- A najmanje gradska vlast- da ne bi bilo nikakve dileme! To smo uspjeli zahvaljujući dobro argumentiranom zahtjevu za korištenje novca Fonda solidarnosti EU-a i pametnoj realokaciji sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

„EU iduće generacije“ dodana je vrijednost našim gospodarstvima i razvoju. Zahvaljujući tom golemom novcu, Hrvatska je udvostručila javne investicije!

Ne samo obnova, nego i izgradnja

Istaknuo je da se tu ne radi samo o obnovi zdravstvene infrastrukture, nego i o izgradnji potpuno novih zdanja:

- Najbolji je primjer upravo KBC „Sestre milosrdnice“, koji inače zapošljava 3.850 ljudi. U njemu se podižu dvije nove bolničke zgrade s ukupno 16.000 kvadrata - za dermatologiju i oftalmologiju.

Izgradili smo još jednu bolnicu - kvalitetnija zdravstvena skrb za više od 600.000 ljudi!

UČITELJSKI FAKULTET

Prethodno je obišao Učiteljski fakultet u Savskoj ulico, zgradu koja je ujedno sjedište 11. gimnazije i osnovne škole:

- Ovaj projekt obnove vrijedan je 23 milijuna eura. Bit će gotov do početka iduće školske godine.

A i za obrazovnu infrastrukturu u Zagrebu, za obnovu fakulteta, osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića, sredstva je osigurala Vlada RH, a ne gradska vlast - podcrtao je premijer Andrej Plenković.

Dok naša Vlada podiže plaće & izdvaja golema sredstva za zaštitu standarda Zagrepčana, „sposobni“ možemosi im nabijaju harač!

ZGRADA BIVŠE ŠTEDIONICE

Pohodio je i zgradu bivše Hrvatsko-slavonske zemaljske centralne štedionice na križanju Ilice i Gundulićeve. U njoj su nekada bili kavana Corso, Porezna uprava i Odjel za obrazovanje Grada Zagreba, a sada je u državnom vlasništvu:

- Vrijednost obnove? Više od 40 milijuna eura. Zdanje od 8.000 kvadrata bit će dovršeno 2026. godine. Sve je ovo tek mali primjer koliko je velika i zahtjevna obnova nakon potresa te koliko će nam i zdravstvene ustanove i obrazovne institucije biti kvalitetnije i bolje.

Uz premijera Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar zdravstva Vili Beroš i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Mislav Herman.

A A A