Vijesti
28. 2. 2024.

Iz Tirane. Daljnja potpora europskom putu BiH i Hrvatima u njoj & prijateljskoj Ukrajini

Sastanak na vrhu „Ukrajina - jugoistočna Europa“. Plenković sa Zelenskim i Krišto: Angažmanom i savjetima pomažemo BiH u stvaranju preduvjeta za otvaranje pristupnih pregovora u ožujku. Hrvatska je najveća zagovornica EU puta BiH kao države ravnopravnih konstitutivnih naroda, puta koji jedini jamči njenu stabilnost i funkcionalnost. Također, Vlada RH nastavlja pružati političku, vojnu, humanitarnu i financijsku pomoć Ukrajini. Nudimo joj i ekspertizu u razminiranju i rehabilitaciji ranjenih branitelja. Nitko nije tražio, a niti nudio slanje postrojbi članica NATO-a u tu zemlju.

Albanski premijer Edi Rama i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, kao domaćini sastanka na vrhu u Tirani, dočekali su predsjednika Vlade RH i HDZ-a ispred Kongresne palače.

Mimo plenarne sjednice samita, Andrej Plenković bilateralno se sastao sa Zelenskim te mu iznova izrazio snažnu podršku u obrani svoje zemlje od ruske agresije:

- Vlada RH nastavlja pružati političku, vojnu, humanitarnu i financijsku pomoć ukrajinskom narodu. Nudimo Kijevu i svoju ekspertizu u razminiranju, rehabilitaciji ranjenih branitelja i procesuiranju ratnih zločina. Europski put Ukrajine, Moldove, Gruzije i BiH u interesu je i Hrvatske i cijele Europske unije.

Još jedan razgovor o BiH

Hrvatski premijer nipošto nije slučajno spomenuo BiH. Nakon što je potkraj siječnja s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Vlade Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom posjetio Sarajevo …

Hrvatska je već godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj ubrzanja europskog puta BiH. Pred njom je povijesna prilika!

… Plenković je dolazak u glavni grad Albanije iskoristio i za još jedan razgovor s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Tema - provedba reformi, među njima i ona izborna, kako bi BiH što prije otvorila EU pristupne pregovore.

„Hrvatska je najveći podupiratelj europskog puta BiH kao države ravnopravnih konstitutivnih naroda, puta koji jedini jamči stabilnost i funkcionalnost te susjedne nam i prijateljske zemlje“ - poručio je predsjednik Plenković (i) tom prigodom:

- Hrvatska savjetima i diplomatskim angažmanom pomaže BiH u stvaranju preduvjeta za otvaranje pregovora već u ožujku, na idućem sastanku Europskog vijeća.

Hrvatska i Grčka nastavljaju s izvrsnom suradnjom! Dvojica premijera ZA otvaranje EU pristupnih pregovora s BiH

Zahvala premijeru Plenkoviću

Predsjedateljica Borjana Krišto - priopćeno je iz Vijeća ministara BiH - još jednom je osobno iskazala zahvalnost premijeru Plenkoviću za kontinuiranu potporu te ga upoznala s poduzetim reformskim koracima „ususret ključnom trenutku za europski put BiH u mjesecu ožujku“:

- Očekujemo otvaranje pregovora, što bi predstavljalo snažnu motivaciju svim političkim akterima za nastavak reformskih i integracijskih procesa. Naša zemlja danas više nego ikada treba potporu svojih europskih prijatelja.

Otvaranje pristupnih pregovora s BiH zajednički je politički prioritet

HRVATSKI VOJNICI NEĆE U UKRAJINU

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u izjavi za medije ponovno je naglasio da na nedavnom pariškom sastanku na vrhu …

… šefova vlada ili država EU-a o daljnjoj potpori Ukrajini nitko nije tražio, a niti nudio slanje postrojbi članica NATO-a u tu zemlju.

Na samitu u Tirani sudjelovali su i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednica Moldavije Maia Sandu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

A A A