Vijesti
2. 3. 2024.

Iz Banja Luke: Borimo se za BiH i Hrvate u njoj kao da se borimo za Hrvatsku!

Premijer Plenković na ređenju mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa: Nastavit ćemo snažno podupirati europski put BiH - kao države u kojoj konstitutivni narodi trebaju biti ravnopravni. Očekujemo da će BiH ispuniti uvjete koje je postavila Europska komisija kako bi joj Europsko vijeće 20. i 21. ožujka odobrilo otvaranje pregovora o članstvu u EU-u. U svakodnevnoj sam komunikaciji s premijerkom Borjanom Krišto; puno se radi, provode reforme, donose zakoni, vjerujem da BiH ipak može ispuniti zadani cilj. Moje koleg(ic)e u državama članicama EU-a prate i prepoznaju napredak koji je ostvarila BiH.

Prije liturgijskog slavlja s obredom ređenja u katedrali svetog Bonaventure, predsjednik Vlada RH i HDZ-a susreo se u Biskupskom ordinarijatu i s novim banjolučkim biskupom mons. Željkom Majićem i s onim donedavnim - u prosincu 2023. umirovljenim mons. Franjom Komaricom.

Mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva 

Želio sam dolaskom još jednom dati potporu Hrvatima u sjeverozapadnoj Bosni i cijeloj BiH te novom biskupu - poručio je u Banja Luci hrvatski premijer: 

- Mons. Komarici želio sam pak još jednom zahvaliti na svemu što je učinio. Prošao je mučenički put hrvatskog naroda i katoličkog svećenstva. 

Ubrzanje procesa EU integracija 

Hrvatska je najveća zagovornica europske BiH kao države u kojoj sva tri konstitutivna naroda trebaju biti u potpunosti ravnopravna - zaključno je naglasio Andrej Plenković: 

- Uz osnaženu Hrvatsku, osiguranje trajne stabilnosti u BiH i ubrzanje procesa EU integracija itekako bi ohrabrilo Hrvate s područja Banjolučke biskupije.

Iz Tirane. Daljnja potpora europskom putu BiH i Hrvatima u njoj & prijateljskoj Ukrajini

S BISKUPOM (I) U BANSKIM DVORIMA

Podsjetimo, premijer Plenković sastao se početkom tjedna u Banskim dvorima s mons. Željkom Majićem. Poželio mu je mnogo uspjeha u obnašanju važne dužnosti - na zadovoljstvo katoličkih vjernika i naših sunarodnjaka:

- Radujem se nastavku izvrsne suradnje između Vlade RH i Banjolučke biskupije.

NA TEMELJU NALOGA PAPE FRANJE 

Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije, zaredio je vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić na temelju naloga pape Franje u kojemu stoji da se Majić "odlikuje vještinom upravljanja poslovima te se čini prikladnim upravljati zajednicom". 

Sveti je otac u svojoj odluci vjernike i narod potaknuo da Majiću očituju svoju poslušnost, sklad i suradnju. 

Novi banjolučki biskup Majić rođen je 1963. u Drinovcima kod Gruda, školovao se u Dubrovniku, Sarajevu i Rimu, a za svećenika je zaređen 1988. godine. U Mostarsko-duvanjskoj biskupiji bio je generalni vikar i ravnatelj Caritasa.

Komaričina oproštajna poruka

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralne službe mons. Franje Komarice - koji je Banjolučku biskupiju vodio još od 1989. godine, ostavši uz svoje vjernike i u najtežim ratnim godinama, kada su bili izloženi progonima i kampanji etničkog čišćenja koju su provodile vlasti bosanskih Srba.

Pomoć KŠC-u „Ivan Pavao II“ u Bihaću - Naša Vlada sustavno podupire Hrvate u BiH!

Umirovljeni biskup Komarica u oproštajnoj je poruci vjernicima kazao da je okončao dio svoje životne misije da pomaže potrebitima i siromašnima, a sada tu zadaću prepušta novim naraštajima. Pritom je istaknuo da Crkva ima trajnu zadaću brinuti o nemoćnima i ugroženima:

- Molite jedan za drugog, molite osobito za one koji vam pomažu i služe da ostanu postojani u vjeri. Pozivam vas da pomognete novom biskupu u obnašanju dužnosti i da mu budete vjerni.

A A A