Vijesti
17. 2. 2024.

„Drago nam je da BiH napreduje u ispunjavanju kriterija za otvaranje pristupnih pregovora s EU-om“

Premda su ratovi u Ukrajini i Gazi bili u središtu rasprava na 60. Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, na koju je došlo 50-ak šefova država i vlada, premijer Andrej Plenković iskoristio je i ovu prigodu da se zauzme za ubrzanje europskog puta BiH i punu ravnopravnost Hrvata u njoj. Sastao se, naravno, i s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. „U ova tri tjedna nakon posjeta Ursule von der Leyen, Marka Ruttea i mene Sarajevu gradi se dobri temelj za pozitivnu evaluaciju Europske komisije kako bi Europsko vijeće moglo u ožujku usvojiti stratešku odluku o otvaranju pregovora“.

U okolnostima brojnih sigurnosnih izazova, važno je osnažiti globalnu suradnju u zaštiti demokratskih vrijednosti, ali i nastaviti razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu te njegovoj europskoj perspektivi - napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Münchenu.

Na svim bilateralama i o BiH

Andrej Plenković na marginama Međunarodne sigurnosne konferencije imao je niz bilateralnih sastanaka i susreta: grčki premijer Kyriakos Mitsotakis …

… izvršni potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič …

… tehnički predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi …

… albanski premijer Edi Rama …

… povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju Johannes Hahn. Itd.

U svim se razgovorima dotaknuo i Bosne i Hercegovine, a najviše s kolegom Mitsotakisom, jednim od najvećih zagovornika europskog puta te države.

Hrvatska i Grčka nastavljaju s izvrsnom suradnjom! Dvojica premijera ZA otvaranje EU pristupnih pregovora s BiH

S bosansko-hercegovačkom premijerkom

Plenković se sastao, naravno, i s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Zajedno su razmotrili koje je kriterije BiH ispunila za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

- Drago mi je da je BiH napredovala u ova tri tjedna nakon posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i mene Sarajevu. Hrvatska se nastavlja snažno zalagati za europski put BiH!

Hrvatska je već godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj ubrzanja europskog puta BiH. Pred njom je povijesna prilika!

Gradi se dobri temelj za pozitivnu evaluaciju

„Doneseni su Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti te Nacionalni plan integracijskih aktivnosti, slijedi donošenje Zakona o sudovima i Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a krenuo je i postupak radi potpisivanja sporazuma s Frontexom“ - dodao je premijer Andrej Plenković:

- Sve su to zadani uvjeti, gradi se dobri temelj za pozitivnu evaluaciju Europske komisije kako bi šefovi država i vlada EU-a mogli u drugoj polovici ožujka, na sastanku Europskog vijeća, usvojiti stratešku odluku o otvaranju pregovora s BiH. Nadam se da će u BiH doći do dogovora i o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Premijer Andrej Plenković dosljedan - i u Sarajevu se odbio sastati s nelegitimnim Željkom Komšićem!

KRIŠTO: EU članstvo - ključni vanjskopolitički cilj

U razgovoru s izaslanstvom Vlade RH, u kojem je bio i PPVRH/ministar obrane Ivan Anušić, predsjedateljica Borjana Krišto iznova je istaknula opredijeljenost BiH za - kako je navedeno u priopćenju Vijeća ministara - „ostvarenje našeg ključnog vanjskopolitičkog cilja, članstva u Europskoj uniji“.

Krišto je naglasila važnost suradnje s europskim partnerima i kontinuiranu podršku država članica EU-a kako bi BiH napredovala na europskom putu.

A A A