Vijesti
7. 3. 2024.

„Draga Ursula, poštovane kolegice i kolege, HDZ će ponovno pobijediti! Vidimo se iduće godine, u mojem 3. mandatu na čelu Vlade RH!“

(VIDEO & PHOTO) Bukurešt. PHDZ/PVRH Andrej Plenković u govoru na Kongresu EPP-a: „Zahvaljujem u ime hrvatskog naroda i svjedočim da nam je Europska komisija pružala pomoć kada god je trebalo. Stala je uz Hrvatsku i kada smo pregovarali o ulasku u Schengen i eurozonu, i kada smo se suočavali s globalnim krizama, i kada su nas pogodili razorni potresi“. Ursula von der Leyen izabrana je golemom većinom glasova za vodeću kandidatkinju EPP-a na izborima za Europski parlament. Kreće u utrku za 2. mandat na čelu EK! HDZ-ovo izaslanstvo dalo joj je punu, jednodušnu potporu.

Hvala na prijateljstvu, draga Ursula, hvala na velikim bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu nakon potresa u Zagrebu i na Banovini! - također je poručio Andrej Plenković u govoru na Kongresu Europske pučke stranke (EPP), najjače i najveće političke obitelji na Starom kontinentu:

- Hvala na iskazanoj solidarnosti na, golemom europskom novcu za gospodarski oporavak Hrvatske nakon pandemije, a potom i sada za naš ubrzani rast i razvoj! U globalnim je krizama EPP potvrdio svoju predvodničku ulogu, a Tvoje je liderstvo, Ursula, bilo ključno da se promptno i kreiraju i usvoje dotad neviđene mjere ZA zaštitu standarda svih EU građana i nacionalnih ekonomija država članica.

Čvrsto stojimo uz Ukrajinu!

Dodao je da domaćin Kongresa Rumunjska, kao i Bugarska, može računati na potporu RH u procesu ulaska u eurozonu i Schengen.

Predsjednik naše stranke i naše Vlade poslao je i poruku koja se nekima izvan EPP-a i HDZ-a neće svidjeti:

- Hrvatska će nastaviti politički, financijski i vojno pomagati Ukrajinu sve do pobjede protiv ruskog agresora!

Ukrajina može i dalje računati na snažnu potporu Hrvatske. Ona se bori i za sigurnost cijele Europe. Slava Ukrajini!

"SPITZENKANDIDATIN“ URSULA

Ursula von der Leyen (njemačka Kršćansko-demokratska unija/ CDU) kreće u utrku za 2. mandat na čelu Europske komisije!

Na Kongresu EPP-a izaslanici su je golemom većinom (400 glasova za, 89 protiv, 10 poništenih listića) podržali za vodeću kandidatkinju ("spitzenkandidatin”) naše narodnjačke političke obitelji na nadolazećim izborima za Europski parlament.

Uz njezinu je kandidaturu snažno stala cijela delegacija HDZ-a.

„Čestitke od srca! Radujem se nastavku suradnje na dobrobit Hrvatske i EU-a! S osloncem na sve uspjehe koje smo ostvarili i kvalitetni izborni program, želimo obnoviti povjerenje građana u HDZ i EPP. Sva istraživanja upućuju na to da ćemo ponovno pobijediti!“ - istaknuo je Plenković.

Čim je u srijedu doletio u Bukurešt, predsjednik HDZ-a i Vlade RH sastao se odmah s Ursulom von der Leyen.

Uz nju je sjedio i na otvorenju dvodnevnog Kongresa EPP-a.

IZBORNI MANIFEST

Prvog dana Kongresa jednoglasno je usvojen Izborni manifest (program na 23 stranice) u kojem se EPP zauzima za sigurnu Europu kao „dobro mjesto za život“ i za jačanje obrambenih sposobnosti EU-a - u koordinaciji s NATO-om.

Predsjednik EPP-a Manfred Weber (bavarska Kršćansko-socijalna unija/ CSU) napomenuo je da je napadnut europski način života, pa je misija EPP-a "zaštititi i osnažiti Europu":

- Naši ljudi žele sigurne poslove koji osiguravaju dobar život i podržavaju rastuće obitelji. 

Plenković je kazao da je Hrvatskoj važno to što je u Izbornom manifestu istaknuto pitanje demografije:

- Taj je problem horizontalan. Nije svojstven samo pojedinim državama Europske unije, već postoji u svima. Što je više takvih naglasaka u ključnim dokumentima velikih europskih političkih obitelji, to će se oni više implementirati u politike i mjere na razini EU-a.

NAJVEĆA POLITIČKA OBITELJ U EUROPI

EPP okuplja 83 stranke i partnera iz 44 zemlje. Pučani su najbrojnija politička grupacija u Europskom parlamentu - s Maltežankom Robertom Metsolom na čelu te institucije.

Imaju šefa vlade ili države EU-a u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Latviji, Litvi, Švedskoj, Austriji, Irskoj, Poljskoj, Finskoj, Luksemburgu i Cipru, a uskoro bi trebali imati i u Bugarskoj jer se otvorio put potpredsjednici vlade Mariyi Gabriel iz stranke desnog centra GERB da postane premijerka nakon što je dosadašnji premijer Nikolaj Denkov podnio ostavku.

Članice Europske pučke stranke dio su vladajuće koalicije u Italiji, Belgiji, Češkoj i Mađarskoj.

A A A