Vijesti
7. 3. 2024.

Očekujemo zeleno svjetlo za BiH!

Kongres EPP-a u Bukureštu (2). PHDZ/PVRH Andrej Plenković: Draga Ursula, računamo na to da će Europska komisija izići s pozitivnim izvješćem o BiH te da će se na Europskom vijeću 22. ožujka donijeti odluka o otvaranju pristupnih pregovora s tom zemljom. Borjana (Krišto), Dragane (Čoviću), mi smo čvrsto uz vas! Čestitam na velikom trudu i reformskim naporima koji ulažete da BiH ispuni zadane kriterije na svome europskom putu. Dragan Čović: Hrvati će i dalje predvoditi europski put BiH, odlučno raditi na njemu.

I na velikom skupu Europske pučke stranke (EPP) u glavnom gradu Rumunjske, kao na svakome međunarodnom događaju, predsjednik HDZ-a i Vlade RH lobirao je za ubrzanje europskog puta susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Iz Tirane. Daljnja potpora europskom putu BiH i Hrvatima u njoj & prijateljskoj Ukrajini

O tom je pitanju Andrej Plenković razgovarao odmah po dolasku u Bukurešt s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen …

… kao i na gotovo svakome bilateralnom sastanku koji je održao na marginama na Kongresa EPP-a, najjače i najbrojnije političke obitelji u Europi, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra.

Orpo, Frieden, Schmidt, Merz, Iohannis

Finski premijer (i potpredsjednik EPP-a) Petteri Orpo, novi predsjednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga Luc Frieden, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt …

… predsjednik njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz, rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, predsjednica Zastupničkog doma Cipra Annita Demetriou i glavni tajnik EPP-a Antonio López-Istúriz.

Svakome od njih Plenković je isticao važnost otvaranja pristupnih pregovora s BiH.

O BiH i u govoru na Kongresu

Andrej Plenković posvetio je pitanju BiH i dio svog govora na plenarnoj sjednici Kongresa EPP-a, pri čemu se i izravno obratio predsjednici Europske komisije:

- Draga Ursula, kolegice i kolege, računamo na to da će EK idućeg tjedna izići s pozitivnim izvješćem o BiH te da će se na sastanku Europskog vijeća 22. ožujka donijeti politička odluka o otvaranju pristupnih pregovora s tom zemljom.

Napravimo zajedno taj iskorak! - podcrtao je predsjednik HDZ-a i Vlade RH:

- Borjana (Krišto), Dragane (Čoviću), mi smo čvrsto uz vas! Čestitam na velikom trudu koji ulažete da BiH ispuni zadane kriterije na svome europskom putu!

„Draga Ursula, poštovane kolegice i kolege, HDZ će ponovno pobijediti! Vidimo se iduće godine, u mojem 3. mandatu na čelu Vlade RH!“

Pozdravljamo reformske napore

U izjavi za medije opisao je odlazak Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i sebe u Sarajevo prije nekoliko tjedana kao "veliku diplomatsku inicijativu brojnih prijatelja BiH“:

- Pozdravljamo reformske napore Vijeća ministara BiH, drago mi je da su u međuvremenu doneseni zakon o sprječavanju pranja novca, zakon o zaštiti podataka, nacionalni plan reformi, da se krenulo u sklapanje sporazuma s Frontexom, da se radi na zakonu o sprječavanju sukoba interesa…

https://www.hdz.hr/article/4312/premijer-andrej-plenkovic-dosljedan-i-u-sarajevu-se-odbio-sastati-s-nelegitimnim-zeljkom-komsicem

Nadam se da će politički akteri u BiH s vremenom postići konsenzus i o izmjeni izbornog zakona, koja je kapitalno važna za cijelu zemlju - dodao je Plenković.

HDZ BiH OČEKUJE OTVARANJE PREGOVORA

U Bukureštu je bilo i izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom te naše sestrinske stranke Draganom Čovićem i predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Nakon niza bilaterala koje su održali, među ostalima i s Christianom Schmidtom te predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Davidom McAllisterom, Čović je izrazio očekivanje da će Europsko vijeće dati zeleno svjetlo za otvaranje EU pristupnih pregovora s BiH već ovog mjeseca:

- Hrvati će i dalje predvoditi europski put BiH, odlučno raditi na njemu.

A A A