Vijesti
29. 4. 2024.

TAKO SE TO RADI! U ovih 11 godina članstva u EU-u povukli smo više od 20,2 milijardi € europskih sredstava - U plusu smo 14,5 milijardi!

(VIDEO) „Hrvatska će još jedno duže vrijeme biti neto korisnik EU proračuna, bez obzira na moguća proširenja. Dakle, uplaćivat ćemo manje nego što ćemo dobivati. Taj nam novac omogućava brže lovljenje koraka s onima koji su dulje u EU-u ili su ekonomski razvijeniji“ - istaknuo je premijer Plenković u Bruxellesu, gdje je sudjelovao, kao jedan od glavnih govornika (high level speaker), na Godišnjoj konferenciji Europske komisije o proračunu EU-a. Zasebno se sastao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. „Strateški ciljevi RH bit će uvršteni u 5-ogodišnji Strateški program EU-a“.

GODIŠNJA KONFERENCIJA

Golema europska sredstva instrument su kojim Hrvatska sustiže bogatije članice EU-a, jača svoju energetsku neovisnost te ulaže u ravnomjerni regionalni razvoj i demografsku revitalizaciju! - sažetak je to govora predsjednika Vlade RH i HDZ-a na Godišnjoj konferenciji o proračunu Europske unije, koju su u Bruxellesu skupa organizirali Europska komisija i belgijsko predsjedništvo Vijeća EU-a.

EU sredstva ZA ubrzani razvoj Hrvatske

„Europsku uniju, temeljenu na solidarnosti i fleksibilnosti, želimo učiniti još otpornijom na krize, još konkurentnijom i globalno još utjecajnijom! Želimo osigurati socijalnu konvergenciju i zaštititi blagostanje europskih građana“ - poručio je Andrej Plenković:

- Kada razgovaramo o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) od 2028. do 2034. godine, mi odlučujemo kakvu Europu želimo i trebamo. Stoga doista vjerujem da je budućnost EU proračuna budućnost same Unije. To mogu poručiti bez imalo zadrške i s obzirom na iskustva svoje zemlje, koja je unatoč svim izazovima ostvarila te i dalje ostvaruje snažni gospodarski rast, a istodobno smanjuje udio javnog duga u BDP-u.

I to je ono što proturazvojna ljevica želi zaustaviti: Najveća prosječna isplaćena neto plaća u povijesti & 2. najbrži rast BDP-a u cijelom EU-u!

A u tome veliku ulogu imaju upravo europska sredstva kao potpora ubrzanom razvoju Hrvatske - dodao je:

- EU proračun je ključni alat za provedbu ključnih europskih politika, a RH će se - kao zemlja koja planira nastaviti sustizati razvijenije i starije članice - ustrajno zauzimati za zadržavanje sredstava za koheziju i poljoprivredu, a za povećanje onih za zaštitu granice od ilegalnih migracija, proširenje energetskih kapaciteta i demografiju.

Uz Plenkovića, glavni govornici bili su povjerenik EK za proračun Johannes Hahn i belgijska ministrica vanjskih i europskih poslova Hadje Lahbib (kao domaćini konferencije), moldavska predsjednica Maia Sandu te čelnice MMF-a i Europske investicijske banke Kristalina Georgieva i Nadia Calvino.

Više na: Plenković: Proračun EU-a je ključan za budućnost, treba osigurati konkurentniju Europu i zaštititi blagostanje građana

STRATEŠKA AGENDA EU-a 2024-2029

Nakon govora na Annual Budget Conference, hrvatski premijer zasebno se sastao s predsjednikom Europskog vijeća (EUCO) Charlesom Michelom:

- Razgovarali smo o Strateškoj agendi EU-a, u koju će kada se donese u lipnju biti uvršteni i hrvatski prioriteti: demografska revitalizacija, veća sredstva za sigurnost i čuvanje granice, kohezija, zelena i digitalna tranzicija, zaštita životnog standarda, pristupni pregovori s BiH, poljoprivreda, izgradnja novih plinovoda i proširenje LNG terminala u cilju učvršćenja energetske neovisnosti RH…

Za razliku od izolacionista

Mi politikom modernog suverenizma povlačimo rekordna europska sredstva za razvojno-socijalne projekte diljem Lijepe Naše i koristimo snažni položaj u EU-u na dobrobit građana i nacionalne ekonomije - naglasio je Andrej Plenković u izjavi za medije.

A A A