Vijesti
3. 5. 2024.

Od nas zadnjih 12 mjeseci veću stopu inflacije imaju Mađarska, Rumunjska, Češka, Slovačka, Poljska... A velika većina njih nije u eurozoni!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković na 303. sjednici Vlade RH: U našem mandatu prosječna je neto plaća povećana za 67%. Sa 749 na 1.248 €, za gotovo 500 €. Onu medijalna podigli smo za 59%, sa 658 na 1.044 € neto, a minimalnu za - 103%! Sada iznosi 840 € bruto. Inflacija pak pada 17. mjesec zaredom. Najniža je od rujna 2021. - kad je iznosila 3,3%. Sada je 3,7%. Oporbena teza da je „inflacija pojela rast plaća“ jednostavno nije točna. Zlonamjerna je, lažna. Plaće su u ovih 8 godina REALNO porasle za 30%!

U iskrenom dijalogu sa socijalnim partnerima nastavljamo razvijati zemlju, povećavati plaće, mirovine, BDP i zaposlenost - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu.

U kontekstu nedavno obilježenog Međunarodnog praznika rada osvrnuo se na (gore navedene - op. ur.) nove ekonomske pokazatelje:

- Hrvatska nastavlja rasti, sigurno, stabilno i kontinuirano!

Čestitka za Međunarodni praznik rada: Hrvatske radnice i radnici mogu biti sigurni da ćemo uvijek biti čvrsto uz njih!

Istodobno, i dalje smanjujemo inflaciju te limitiranjem cijena struje, plina, goriva i osnovnih proizvoda potrošačke košarice štitimo standard hrvatskih građana! - dodao je Andrej Plenković.

EU sredstva - poluga rasta i razvoja

Od ostalih aktualnih tema na koje se, po običaju, osvrnuo u uvodnom obraćanju, premijer je prvo izdvojio svoje sudjelovanje na Godišnjoj konferenciji Europske komisije o proračunu Europske unije u Bruxellesu:

- U ovih 11 godina članstva u EU-u povukli smo više od 20,2 milijardi € europskih sredstava. Hrvatska je u plusu od 14,5 milijardi € - toliko smo dobili više novca iz proračuna EU-a nego što smo u nj uplatili. Mislim da ne moram potanje objašnjavati što to znači za rast i razvoj Lijepe Naše.

TAKO SE TO RADI! U ovih 11 godina članstva u EU-u povukli smo više od 20,2 milijardi € europskih sredstava - U plusu smo 14,5 milijardi!

Rafalei u čast VRO Bljesak

Izrazio je zadovoljstvo i obilježavanjem 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak, na kojem su prvi put sudjelovali i Rafalei:

- Drago nam je da su Hrvati od Dubrovnika pa do Vukovara mogli vidjeti naše moćne borbene avione i svjedočiti novoj sposobnosti pobjedničke Hrvatske vojske. Prelijepi je bio osjećaj promatrati njihove prelete u čast sudionika Bljeska i svih hrvatskih branitelja - najzaslužnijih za slobodu i demokraciju u kojima danas živimo.

29. obljetnica VRO Bljesak: Pijetet, ponos & Rafalei u čast svih sudionika prekretničke bitke pravednog i obrambenog Domovinskog rata!

Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade RH Tomi Medvedu na odličnoj organizaciji obljetnice - dodao je Plenković.

Podsjetio je tom prigodom i na 33. obljetnicu masakra 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, koji je izvršen na samom početku agresije velikosrpskoga Miloševićeva režima na našu zemlju.

Najveća ulaganja u obrazovanje u povijesti

Osvrnuvši se na otvaranje novoizgrađene zgrade Srednje škole Čakovec, koju će pohađati 450 učenika, premijer Plenković je napomenuo …

… da se naša Vlada može bez i najmanje zadrške pohvaliti najvećim ulaganjima u obrazovanje u povijesti:

- Trenutačno se provodi više od 2,5 milijarde eura investicija u predškolsku, školsku i visokoobrazovnu infrastrukturu. Obrazovanje je ključ konkurentnosti mladih generacija na domaćem, europskom i globalnom tržištu rada.

Iznio je pritom i dva ključna cilja iz resora odgoja i obrazovanja za svoj idući mandat u Banskim dvorima:

- Nakon što smo osigurali besplatne obroke, udžbenike i prijevoz za sve osnovce u zemlji, ispunit ćemo obećanja i o jednosmjenskoj nastavi te o zajamčenom mjestu u vrtiću za svako hrvatsko dijete!

Bit ću premijer dokle god to hrvatski narod bude htio. Imam i snage i energije i entuzijazma kao prvog dana!

OECD? Ispunit ćemo i to obećanje!

Na kraju uvodnog govora, Andrej Plenković je izvijestio da danas u Parizu trojica naših ministara - Gordan Grlić Radman, Damir Habijan i Marko Primorac - vode pregovore o članstvu Hrvatske u OECD.

Ispunit ćemo i to obećanje: u mandatu koji je pred nama Hrvatska će ući u tu međunarodnu organizaciju, koja okuplja 38 najrazvijenijih i najuređenijih država svijeta! - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A