Vijesti
18. 4. 2024.

Trijumf u XI. Izbornoj jedinici - HDZ-u sva 3 saborska mandata!

Od ukupno 41.120 birača koji su 16. I 17. travnja pristupili izborima HDZ je dobio čak 32.108 glasova ili sjajnih 79,45%. U Hrvatski sabor ušli su nositelj naše liste Zvonko Milas (državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH), Dario Pušić (Mostar) i Radoje Vidović (Kreševo, središnja Bosna). „Zahvaljujem od srca na povjerenju koje ste dali meni, HDZ-u i smjeru kojim smo razvijali naše odnose, projekte i politike u zadnjih 8 godina. Zajedno, svi Hrvati diljem svijeta, nastavljamo dalje, bliži nego ikada!“ - istaknuo je Milas u zahvali. 

Teški poraz doživio je MOST, koji je uz podršku Hrvatske republikanske stranke osvojio samo 6,64%, a fijasko je najbolja riječ za rezultat od 6,10% koji je postigla lista Zorana „Lex Perković“ Milanovića - s nositeljem Ljubom Ćesićem Rojsom.

Rečeno - učinjeno! Državnička politika & snažni međunarodni položaj Hrvatske donose rezultate, a ne diletantizam i izolacionizam!

Po ostvarenim rezultatima u XI. Izbornoj jedinici slijede NE Možemo (3,07%), Odlučnost i pravednost (OIP) Karoline Vidović Krišto (2,09%), A - HSP (1,10%), Stranka Ivana Pernara (1,03%) te na kraju koalicija Fokus/Republika Damira Vanđelića (0,49%).

Skok HDZ-a sa 63,02 na 79,45%

S obzirom na povećani odaziv birača, HDZ je osvojio gotovo duplo više glasova nego na izborima 2020. godine, ali je i „skočio“ s ondašnjih 63,02 na rekordnih 79,45%.

Nositelj naše liste Zvonko Milas apsolutni je šampion prema broju preferencijalnih glasova (7.967). Usporedbe radi, Milanovićev general Ljubo Ćesić osvojio ih je 1.199, a nositelj MOST-ove liste Slavko Zovko - 600.

Najviše glasača u BiH, Njemačkoj i Srbiji

Od 41 države u kojima su se izbori za Hrvatski sabor održali u inozemstvu, najviše važećih glasačkih listića (33.328) dolazi iz BiH, od čega je HDZ dobio 85,36%.

Prema broju glasača druga je Njemačka s 2.343 važećih listića, od čega je HDZ-u otišlo 47,75%, a treća Srbija, u kojoj je naša stranka osvojila 76,76% (od ukupno 1.102 glasa).

MILASOVA ZAHVALA

Zahvaljujem, ali doista od srca, na povjerenju koje ste dali meni, HDZ-u i smjeru kojim smo razvijali naše odnose, projekte i politike u zadnjih osam godina - istaknuo je Zvonko Milas u pismu zahvale biračima u XI. Izbornoj jedinici :

- Ne postoji snažnije priznanje rada od ovog rezultata. Posebno zahvaljujem HDZ-u Bosne i Hercegovine, koji je u ovoj kampanji dao svoj iznimni doprinos kako bismo i dalje zajedno gradili bolji život u obje domovine hrvatskog naroda - Hrvatskoj i BiH.

Zajedno, svi Hrvati diljem svijeta, nastavljamo dalje, bliži nego ikada! - zaključio je Milas, nositelj naše pobjedničke liste i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

A A A