Vijesti
8. 5. 2024.

HDZ & DP postigli dogovor! I u 3. mandatu zaredom nastavit ćemo podizati plaće, mirovine, BDP i zaposlenost & jačati međunarodni položaj Hrvatske!

PVRH Andrej Plenković: Hrvatski narod dao je svoj glas. Nemamo vremena za lamentiranje, radit ćemo ono što i jest smisao Vlade - razvijati zemlju - dok će se teško poražena ljevica baviti svojom pozicijom, činjenicom da će 12 godina u kontinuitetu biti u oporbi. Grbin je izgubio, no Milanović je realno najveći gubitnik. Za razliku od njih, vjerujem da je važno graditi kulturu poštovanja. Makar pokušati. Prošli put sam pozvao na dijalog predstavnike oporbe, naivno ću ih opet pozvati. Da li će se sada odazvati - ne znam.
 

„Izbori su prošli, bilo bi blagotvorno da ljevica smiri loptu, da prestane s vrijeđanjem i mržnjom. Na njoj je, međutim, odluka“ - također je poručio sadašnji i budući hrvatski premijer nakon što je postignut dogovor o formiranju nove saborske većine i Vlade RH.

Grbin? Život je takav, gubitnici snose konsekvence

Partnerski odnos

Upitan o odnosu s Domovinskim pokretom, Andrej Plenković je odgovorio da će biti partnerski:

- Velika je razlika kada ste u oporbi i izbornoj kampanji ili kada ste u prilici da upravljate zemljom i budete dio većine. Onda vas nosi ritam pitanja za koje sugrađani žele odgovore.

3 resora Domovinskom pokretu

Potvrdio je da će u budućoj Vladi DP dobiti tri resora, ali i napomenuo da o imenima ministara još nisu razgovarali:

- Prvi je demografija. To je ključ budućnosti i Hrvatske i Europe te smo zato među prvima u Europskoj uniji koji uvode taj resor.

Ministar demografije ujedno će biti potpredsjednik Vlade za međuresornu koordinaciju tog pitanja. Drugi je poljoprivreda. S obzirom na „bazu“ u Slavoniji razumljivo je da su pokazali posebni interes za taj sektor. 

Iz Vukovara: Blizu smo dogovora. Pobjednici će formirati parlamentarnu većinu!

Pod treće, predsjednik HDZ-a i Vlade RH naveo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja:

- Taj vrlo veliki resor podijelit će se na pola, a DP će preuzeti jednu od tih dviju polovica. 

Jandroković i dalje predsjednik Hrvatskog sabora

Na kraju, Andrej Plenković je izdvojio da će Gordan Jandroković ponovno će biti predsjednik Hrvatskog sabora:

- Od potpredsjednika iz redova vladajuće većine jedan će biti iz DP-a, drugi iz kvote nacionalnih manjina. Kao mandatar nove Vlade od zastupnika manjina dobit ću 2, 3, 4 potpisa. Koliko bude potrebno.

Dogovor s manjinama potvrda je poraza svih onih koji su kršili Ustav! DP? Vjerujem da ćemo ubrzo u potpunosti postići suglasje

POTVRDA STRANAČKIH TIJELA & PREDAJA POTPISA

Kako je najavio predstojnik Ureda Predsjednika HDZ-a i član našega pregovaračkog tima Marko Milić, prijedlog postignutog dogovora s DP-om, uz raspodjelu resora, iznijet će se u četvrtak na stranačkim tijelima:

- Nakon što stranačka tijela potvrde dogovor, pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

A A A