Vijesti
10. 5. 2024.

Hrvatska ima mandatara!

Sadašnji i budući premijer Andrej Plenković: Nakon što sam predao 78 potpisa izabranih zastupnika u 11. sazivu Hrvatskog sabora, povjeren mi je mandat za sastavljanje Vlade. I u 3. mandatu zaredom u Banskim dvorima nastavljamo raditi za boljitak Hrvatske i svih građana! Zemlji trebaju kompetentni, odgovorni, iskusni ljudi, koji će i dalje povećavati plaće, mirovine, BDP i zaposlenost te štititi standard hrvatskog čovjeka u mogućim globalnim krizama. Takvi će ljudi i biti u Vladi - predani 100%, agilni, spremni požrtvovno raditi 24 sata na dan.
 

„Kao i do sada, budit ćemo se rano, a lijegati kasno. U tim će ući oni koji su u stanju pratiti taj ritam!“ - također je poručio predsjednik HDZ-a i Vlade RH: 

- Poštujemo Ustav, pa smo riješili tu formalnost - na Pantovčaku predali potpise. Da je trebalo, bilo bi ih i više. 

Na više razboja 

„Paralelno ćemo voditi konzultacije o sastavljanju Vlade i u kampanji obilaziti zemlju“ - dodao je Andrej Plenković:

- Navikli smo raditi na više razboja. Očekujem korektnu suradnju s Domovinskim pokretom, ne bojim se scenarija kakvom smo svojedobno svjedočili s nezrelim, neozbiljnim MOST-om. Posao koji sam radio zadnjih 8 godina radit ću i u budućnosti. 

HDZ & DP postigli dogovor! I u 3. mandatu zaredom nastavit ćemo podizati plaće, mirovine, BDP i zaposlenost & jačati međunarodni položaj Hrvatske!

Idućeg tjedna sve što je potrebno 

„Vjerujem da ćemo idućeg tjedna obaviti sve što je potrebno, Hrvatska će nastaviti rasti!“ - zaključio je sadašnji i budući premijer.

Oporbena teza da je „inflacija pojela rast plaća“ jednostavno nije točna. Zlonamjerna je, lažna. Plaće su u ovih 8 godina REALNO porasle za 30%!

Potpise su Plenkoviću dali sljedeći zastupnici; 61 HDZ-a i predizbornih koalicijskih partnera, 12 Domovinskog pokreta, četiri nacionalnih manjina (Armin Hodžić, Robert Jankovics, Veljko Kajtazi i Vladimir Bilek) i Vesna Vučemilović (ex Hrvatski suverenisti).

MILANOVIĆEVA CANOSSA

Prilikom dolaska na Pantovčak Plenković nije davao izjave za medije, samo je kratko dobacio novinarima: "Ipak ste tu, to je dobro za demokraciju". 

Time je aludirao na to što u prvom dopisu iz Ureda Predsjednika RH nisu bili pozvani novinari budući da Milanović nije htio da kamere svjedoče njegovoj Canossi. Pod pritiskom javnosti, međutim, nakon nekog je vremena s Pantovčaka upućen drugi dopis - u kojem su mediji ipak pozvani.

S Plenkovićem je na predaji potpisa bio predstojnik Ureda Predsjednika Vlade RH  Zvonimir Frka Petešić, a na Pantovčak je s njima došao i predstojnik Ureda Predsjednika HDZ-a Marko Milić.

30 DANA ZA FORMIRANJE VLADE & GLASOVANJE

U priopćenju koje je poslao Ured Predsjednika RH navodi se da je Andrej Plenković dokazao da uživa povjerenje većine svih zastupnika. „Najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, dužan je program Vlade i Vladu (sa svim potpredsjednicima i ministrima - op. ur.) predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju“.

S obzirom da je danas krenuo teći navedeni rok od 30 dana, Plenković ima vremena do najkasnije 9. lipnja. Ustav predviđa i produženje roka od još 30 dana ako Vlada ne dobije povjerenje u parlamentu, no to ne treba očekivati s obzirom na sve najave zastupnika koji će podržati novu većinu.

U skladu s time, izglasavanje nove Vlade moguće je očekivati već i krajem idućeg tjedna, tj. u četvrtak, 16. svibnja, na datum kada je Milanović sazvao prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu (konstituirajuća sjednica).

A A A