Vijesti
17. 5. 2024.

Plenković predstavio Program svoje 3. Vlade RH: „Hrvatska će biti još snažnija i važnija, još utjecajnija, razvijenija i uređenija zemlja!“

PVRH/mandatar Andrej Plenković u Hrvatskom saboru: Od ključne je važnosti zadržati političku stabilnost, koja je preduvjet daljnjeg podizanja kreditnog rejtinga te rasta i razvoja zemlje - i to znatno iznad prosjeka EU-a. Pritom ćemo i dalje smanjivati inflaciju i udio javnog duga u BDP-u, a graditi društvo koje čuva demokratske vrednote i koje je utemeljeno na solidarnosti. Žao mi je što su neki i dalje agresivni i isključivi. Ništa nisu naučili nakon 3 uzastopna poraza. Pozivam oporbu na uspostavu dijaloga koji je, podsjećam, odbila u srpnju 2020. - nakon parlamentarnih izbora.

Nadam se da će sa strane ljevice biti nešto više zrelosti nego 2020. godine - također je poručio sadašnji i budući premijer prezentirajući zastupnicama i zastupnicima Program Vlade RH:

- Uspostava dijaloga bila bi i u duhu poruka poštovanja i međusobnog uvažanja koje je u svom 3. inauguralnom govoru poslao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Jandroković 3. put zaredom predsjednik Hrvatskog sabora - Konstituiran je 11. saziv!

Ponašanje ljevice nije osobito mudro

Uostalom, hrvatski građani nisu dali povjerenje onima koji su bili politički isključivi, koji su pozivali na bezakonje i nered, vrijeđali, širili mržnju i flagrantno kršili Ustav - napomenuo je Andrej Plenković:

- Povjerenje su ponovno ukazali onima koji nastoje biti uključivi, koji jamče stabilnost i sigurnost te brinu o socijalnoj koheziji. Žao mi je što neki od vas i dandanas vrte ista podmetanja kao u kampanji - premda ste s tom retorikom već triput izgubili izbore. To i nije osobito mudro, ali je, u krajnjem slučaju, vaš problem.

I dalje smo uvjerljivo najjača stranka. Štoviše, rejting nam raste, a Plenković je najpopularniji političar!

Povjerenje - velika čast, obvezu i odgovornost

HDZ je i nakon dva mandata u Banskim dvorima, ispunjena nizom izazova i kriza, pobijedio i 3. put zaredom - nastavio je predsjednik Vlade i HDZ-a:

- I to uvjerljivo. Građani su prepoznali naš trud, našu želju da svakom problemu nađemo rješenje, dok s druge strane nisu povjerovali onima koji su u svakom rješenju samo tražili probleme. Podrška koju nam je ukazao hrvatski narod velika je čast, ona za nas predstavlja i još veću obvezu, još veću odgovornost.

Obećaj manje - ispuni više

Kao i do sada, vodit ćemo se načelom „obećaj manje - ispuni više“ - zaključio je Plenković.

- Hrvatska je napravila velike iskorake u prošlih 8 godina, no mogu obećati da će nakon našeg 3. mandat biti još snažnija i važnija, još utjecajnija, razvijenija i uređenija zemlja nego što je to danas!

PROGRAM VLADE RH OD 2024. DO 2028.

Vladin Program temelji se na Izbornom programu HDZ-a „Za sve izazove“. U njemu se kao 5 prioriteta ističu Uspješna, Vitalna, Pravedna, Održiva i Suverena Hrvatska.

Za sve izazove

Kao ciljevi do kraja mandata izdvajaju se, među ostalim, povećanje prosječne neto plaće na najmanje 1.600 €, minimalne bruto plaće na 1.250 €, a prosječne mirovine na 750 €.

Predviđa se i stvaranje 125.000 dodatnih radnih mjesta, dostizanje stope zaposlenosti od 75% i jednosmjenska nastava u školama. Najavljuje se i da će do 2030. svako dijete imati mjesto u vrtiću.

Više na:

Plenković predstavio program svoje treće Vlade: Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku

DO NOVE VLADE U 6. BRZINI

Izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora, čime je konstituiran njegov 11. saziv, bio je tog četvrtka, 16. svibnja, tek prvi korak prema formiranju nove Vlade RH. 

Sve je išlo, međutim, kao po tekućoj vrpci. Istog dana HDZ i DP završili su pregovore i potpisali koalicijski sporazum.

Potom su u Hrvatskom saboru i raspravljene i usvojene izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave.

Ali, ni to nipošto nije bilo sve. Predsjednik Republike morao je iste večeri potpisati novi zakon - što je Zoran Milanović i učinio. Novi zakon zatim je, opet te iste večeri, objavljen u Narodnim novinama - čime je stupio na snagu.

Na kraju procedure, negdje nakon 23 sata tog četvrtka, premijer Plenković uputio je Hrvatskom saboru Zahtjev da se u dnevni red sjednice uvrsti točka „Predstavljanje Vlade RH i glasovanje o povjerenju Vladi RH“, što je PHS Jandroković i napravio.

ZAHVALA SVIM (DOSADAŠNJIM) MINISTRIMA

Prije dolaska u sabornicu, Andrej Plenković je danas ujutro u Banskim dvorima okupio svoj dosadašnji kabinet. U budućoj (skorašnjoj) Vladi više neće sjediti Nikolina Brnjac, Ivan Malenica i Anja Šimpraga.

„Zahvaljujem svima na izvrsnoj suradnji u proteklom mandatu i doprinosu koji su dali u provedbi našeg programa. Uz obnovljeno povjerenje hrvatskog naroda i zastupnika u Hrvatskom saboru, nastavit ćemo raditi na dobrobit svih hrvatskih građana i nacionalne ekonomije“ - naglasio je premijer.

Od ministara iz redova HDZ-a novi je Tonči Glavina - koji preuzima resor turizma i sporta.

A A A