Vijesti
18. 5. 2024.

Hrvatska je dobila 16. Vladu od neovisnosti - u 3. uzastopnom mandatu premijera Andreja Plenkovića!

Nakon desetosatne rasprave u Hrvatskom saboru 79 zastupnika (od 141 nazočnog) dalo je podršku novoj Vladi. Jedan je bio suzdržan, a 61 protiv. I u iduće 4 godine povećavat ćemo plaće, mirovine, BDP i zaposlenost. Hrvatska će nastaviti rasti, na kraju ovog mandata bit će još snažnija i važnija, još razvijenija i utjecajnija nego danas! „Zahvaljujem zastupnicima na većinskoj podršci! Povjerenje koje smo dobili na izborima obvezuje nas da odgovorno štitimo nacionalne interese i predano radimo za boljitak svih hrvatskih građana“ - poručio je PVRH Plenković.

Odmah nakon glasovanja o povjerenju, predsjednik i članovi Vlade svečano su prisegnuli pred zastupnicima. Obvezali su se da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak države.

Nova će Vlada imati 7 potpredsjednika i 18 ministarstava - umjesto dosadašnjih 16.

Tonči Glavina novo je lice iz redova HDZ-a. Dolazi na čelo Ministarstva turizma i sporta, u kojem je do sada bio državni tajnik.

PLENKOVIĆ: NIKOME DO SADA TO NIJE POŠLO ZA RUKOM!

„Tri mandata zaredom, to do sada nijednom hrvatskom premijeru nije pošlo za rukom. Velika je to čast, ali i zadovoljstvo“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Donosimo i ostale naglaske i izjave za medije Andreja Plenkovića:

Opravdat ćemo povjerenje!

Prva sjednica nove Vlade održat će se već u ponedjeljak - ponovno ćemo limitirati cijene gorive. Nastavljamo predano raditi u interesu hrvatskog naroda i za boljitak svih sugrađana.

Kao i prethodnih 8 godina, ulagat ćemo puno energije i truda, ostvarivati strateške ciljeve - ekonomske, socijalne i međunarodne - te realizirati program na temelju kojeg smo i dobili većinsku potporu birača. Svojim angažmanom opravdat ćemo povjerenje.

Ako kod oporbe bude volje za dijalog, mi smo tu

Da, u 3. mandatu pokušat ćemo uspostaviti pristojni dijalog s čelnicima oporbe o važnim temama - kada već to nismo uspjeli u onome drugom. Vodimo strukturirani dijalog sa socijalnim partnerima, sa županijama, gradovima, općinama, tako reći sa svim akterima u društvu, pa je malo čudno da ga jedino nemamo s opozicijom.

Bilo bi dobro smanjiti tenzije nakon velike polarizacije i izrazito agresivne kampanje, u kojoj su se znale prelaziti granice. Ako kod oporbe bude volje za dijalog, mi smo tu.

Plenković predstavio Program svoje 3. Vlade RH: „Hrvatska će biti još snažnija i važnija, još utjecajnija, razvijenija i uređenija zemlja!

Vjerojatno smo jedini koji se nismo ukopali u rovove i tvrdili da s nekim nećemo nikada razgovarati. Uvjeren sam da za smjer kojim vodimo državu imamo razumijevanje šireg kruga zastupnika od ovih 79 glasova. Nastojat ćemo raditi na dobrobit svih bez obzira na to tko je u Hrvatskom saboru bio za, a tko protiv nove Vlade.

Milanović i SDP snosit će konzekvence teškog poraza

Način na koji je Milanović kršio Ustav ne može ostati bez posljedica. Nećemo se sad praviti nevješti kao da se to zbilo prije 150 godina. Zbog njegovog uključivanja u SDP-ovu kampanju parlamentarni su izbori bili na rubu regularnosti. Potpuno je izašao iz svoje ustavne pozicije, predstavljao se kao kandidat za premijera, nasrtao na one koji su, na kraju, pobijedili.

Normalno je da Milanović snosi političke konzekvence teškog poraza, a rekao bih da će tako biti i u njegovom SDP-u. Kreću interni procesi kod onih koji su izbore - izgubili.

Grbin? Život je takav, gubitnici snose konsekvence

Bolja zemlja nego prije 8 godina

Iza naša dva mandata ostala su golema postignuća koje su Hrvatsku doista učinila boljom: Schengen, LNG terminal, Pelješki most, euro, Rafalei, porast prosječne plaće za 500 €, 220.000 novih radnih mjesta…

Ipak, ako me već pitate što smatram najvažnijim, izdvojio bih činjenicu da smo pokazali da je uloga države u krizama nezaobilazna, jedinstvena. Nitko drugi ne bi mogao na ovaj način očuvati radna mjesta te zaštititi nacionalnu ekonomiju, egzistenciju hrvatskih obitelji i životni standard - čime su i stvorene pretpostavke da danas imamo 2. najsnažniji gospodarski rast u EU-u.

Ima li bolje najave za naše iduće 4 godine u Banskim dvorima?!

OSTAJEM JOŠ DUGO TU S VAMA!

Tijekom saborske rasprave o povjerenju Vladi RH predsjednik Andrej Plenković efektno je kontrirao na floskule proturazvojne, gubitničke ljevice i njenih provokatora na lažnoj desnici (MOST).

Ništa nisu naučili nakon tri uzastopna izborna fijaska.

Znate li koja je ključna razlika između DP-a i Mosta? - upitao je hrvatski premijer:

- Prvi su pobijedili, drugi su izgubili.

A A A