Vijesti
28. 5. 2024.

Na prijedlog Hrvatske demografija je i dobila resor u Europskoj komisiji. Sada pokrećemo novu inicijativu - formiranje EU agencije!

(VIDEO) Dubravka Šuica: Želimo da sjedište agencije za to ključno pitanje budućnosti bude upravo u RH, koja je među prvima osnovala ministarstvo za demografiju. Zahvaljujući dogovoru PVRH Andreja Plenkovića i predsjednice EK Ursule von der Leyen, uostalom, demografija je stekla posebni status na najvišim razinama EU-a. * Nikolina Brnjac: Jačanje uloge mladih, priuštivo stanovanje, obrazovanje u skladu s novim digitalnim i zelenim poslovima, veća ulaganja u istraživanje, studente, sveučilišta i sport - na tome će također biti fokus našeg rada u EP-u.
 

Naše kandidatkinje na izborima za Europski parlament predstavile su na konferenciji za medije u Zagrebu ključne točke Programa HDZ-a „Hrvatska: snažna i važna“ koje se odnose na demografiju i mlade.

ŠUICA: Demografija u fokusu hrvatskih i europskih politika!

Zahvaljujući dogovoru predsjednice Ursule von der Leyen i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Europska komisija je 2019. prvi put dobila resor demografije (i demokracije), a čast da ga vodi pripala je upravo Hrvatskoj. 

Hrvatska je i dalje predvodnica u institucionalnom suočavanju s tim ključnim pitanjem za našu nacionalnu i europsku budućnost, pa smo među prvim članicama Europske unije ustrojili zasebno Ministarstvo demografije. Formiranje samostalnih portfelja demografije preporučilo je i Europsko vijeće. 

Zauzimat ćemo se za osnivanje posebnog odbora Europskog parlamenta za taj važni resor, ali i Europske agencije za demografiju - za koju želimo da bude smještena upravo u Hrvatskoj.

Predstavljena Strategija demografske revitalizacije: Želimo stvoriti poticajno okruženje za obitelji, to je ključno pitanje opstojnosti Hrvatske!

Stanovanje mladih & doškolovanje

U EU-u nedostaje ljudi na tržištu rada, ali su i dalje milijuni mladih nezaposleni. Imaju diplome, no one ne odgovaraju tržištima rada, odnosno novim digitalnim i zelenim poslovima. Stoga im Europska komisija nudi programe doškolovanja kako bi se mogli zaposliti.
Zbog skupih nekretnina stanovanje mladih prerasta u jedan od najvažnijih europskih problema, pa ćemo i za nj morati tražiti i pronaći rješenje

BRNJAC: Jačanje uloge mladih u EU-u & ulaganja u sport!

Zauzimat ćemo se za jačanje uloge mladih u EU-u te za njihovo aktivno uključivanje u donošenje europskih politika. Novi će saziv Europskog parlamenta odlučivati o iznosu, ali i o politikama vezanim za znanost i obrazovanje mladih. 

Ulaganja u obrazovanje i sport

Tražit ćemo i da se povećaju sredstva za istraživanje i razvoj - kako bi se još više ulagalo u naše studente, sveučilišta i konkurentnost na tržištu rada. 

Posebno nam je važno ulaganje u sportsku infrastrukturu i projekte, stoga ćemo se boriti za bespovratna europska sredstva za dodatno financiranje sportskih programa. Cilj nam je da sva djeca i mladi imaju jednaku mogućnost baviti se sportom.

A A A