Vijesti
29. 5. 2024.

Kako smo i obećali, do 2030. osigurat ćemo mjesto u vrtiću za svako dijete, a od 2027. u potpunosti uvesti jednosmjensku nastavu u škole!

Što je najbolje, to ćemo učiniti s europskim novcem iz NPOO-a! - poručio je PVRH Andrej Plenković na predstavljanju 3 javna poziva Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Prvi se odnosi na dodatno proširenje vrtićkih kapaciteta (45,6 milijuna €), drugi na prelazak osnovnih škola u jednu smjenu i na nove sportske dvorane/igrališta za cjelodnevnu školu (okrugla milijarda €), a treći na izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje srednjih škola (75,3 milijuna €). Riječ je o 1,2 milijardi € ulaganja u obrazovnu infrastrukturu. A to je tek dio!
 

(VIDEO) Svjedočimo najvećem ulaganju u obrazovnu infrastrukturu u povijesti Hrvatske, u tijeku je investicijski ciklus od ukupno 2,7 milijarde €! - poručio je još predsjednik Vlade RH i HDZ-a predstavljajući u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu tri nova javna poziva:

- Obrazovanje je temelj, javno dobro i preduvjet svakog napretka bilo kojeg društva i naroda. Prvi cilj je da do 2030. svako hrvatsko dijete, živjelo ono u najmanjem hrvatskom selu ili u Zagrebu, ima zajamčeno mjesto u vrtiću. Drugi je da do 2027. osiguramo jednosmjensku nastavu u svim osnovnim školama.

Jednake prilike za svu djecu

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da o tome koliko su Vladi važni odgoj i obrazovanje govori i činjenica da je u protekla dva mandata podignut proračun Ministarstva obrazovanja, znanosti i mladih za više od 2 milijarde eura:

- Politikom iskrenog socijalnog dijaloga unaprijedili smo status učitelja, plaće su im porasle za 60 posto. Naša Vlada od prvog dana želi stvoriti jednake prilike za svu djecu, pa mi je zato posebno drago što svi hrvatski učenici danas imaju besplatne i udžbenike i školski obrok i prijevoz! 

Standard koji smo uspostavili više nitko nikad neće moći izmijeniti, nego samo unaprjeđivati - podcrtao je.

FUCHS: Još 3.700 zajamčenih mjesta u vrtićima!

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs podsjetio je da se kroz prethodna dva poziva u dječje vrtiće uložilo 530 milijuna eura:

- S novim pozivom naši će mališani dobiti još 3.700 zajamčenih mjesta diljem Hrvatske. Ne zaboravimo ni to da je Vlada osigurala i 77,1 milijun eura za fiskalnu održivost vrtića.

Neki „zaboravljaju“ i to da se iz Državnog proračuna godišnje izdvaja 160 milijuna eura za besplatne obroke, besplatne udžbenike i besplatni prijevoz za sve učenike osnovnih škola - dodao je. 

Više na: https://vlada.gov.hr/vijesti/najvece-ulaganje-u-obrazovanje-ikad-u-suvremenoj-hrvatskoj/42496 

KOMPLETNA PREZENTACIJA

Na predstavljanju su sudjelovali i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić.

A A A