Vijesti
31. 5. 2024.

Inflacija, mjerena potrošačkim cijenama, u svibnju pala na 3,3%!

Premijer Andrej Plenković: Hrvatska ima najnižu stopu inflacije od rujna 2021. godine, kada je također iznosila 3,3% na godišnjoj razini. Manja je nego prije početka ruske agresije na Ukrajinu i globalne energetske krize. Smanjenje inflatornih pritisaka rezultat je Vladinih zaštitnih mjera, golemih paketa pomoći građanima i gospodarstvu, sniženih i/ili limitiranih cijena 30 ključnih prehrambenih i higijenskih proizvoda iz potrošačke košarice te subvencioniranja plina, struje i naftnih derivata. Naše intervencije očito imaju efekta.

Inflacija kontinuirano pada, u travnju je bila 3,7%, a nastavit će usporavati i idućih mjeseci! - također je naglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirajući podatke Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije u svibnju od 3,3%:

- Prema prognozi Ministarstva financija, inflacija će u 2024. iznositi 3,1%, a iduće bi godine trebala skliznuti na oko 2%.

Gospodarstvo raste - inflacija pada

Trend je pozitivan - dodao je - jer paralelno sa smanjivanjem inflacije imamo streloviti gospodarski rast:

- Ponajbrži je u Europskoj uniji, a osim toga Hrvatska ima i rekordnih 1.722.000 radnih mjesta.

U samom vrhu EU-a po rastu BDP-a, najviša prosječna plaća u povijesti, nikad veći broj radnih mjesta, novi turistički rekordi… Da, Hrvatska raste!

Itekako dobar start 3. HDZ-ove Vlade

Itekako je to dobar start na početku mandata HDZ-ove 3. uzastopne Vlade! - podcrtao je Andrej Plenković:

- Činit ćemo sve kako bismo još više podignuli životni standard naših sugrađana te kako bi nam u ove 4 godine razvijenost dosegnula 82% prosjeka EU-a.

Najgori premijer u povijesti Milanović & njegov posrnuli SDP posljednji su koji bi ikome mogli dijeliti lekcije!

O VRHOVNOM LAŽLJIVCU & ŠARLATANU MILANOVIĆU

Na pitanje novinara, premijer Plenković reagirao je na novu rundu podmetanja kompleksaša Zorana „Spaljena Zemlja“ Milanovića, svojedobnog predsjednika SDP-ove Vlade nacionalne katastrofe:

- Svakodnevno svjesno laže da je inflacija „pojela rast primanja“, a u tome ga slijepo slijede njegovi jataci s proturazvojne ljevice. U proteklih 8 godina, u naša 2 prijašnja mandata u Banskim dvorima, prosječna je plaća REALNO porasla za 37%.

Priviđa mu se SDP-ova pustinja

Mi činimo uistinu sve što je u našoj moći kako bi Hrvati bolje živjeli, a to se u konačnici vidi i na osobnoj potrošnji koja je u 1. tromjesečju 2024. godine generirala ovako snažni rast BDP-a - napomenuo je:

- Da nemaju ljudi što trošiti, ne bi trošili. Milanoviću se priviđaju "sjajna“ vremena dok je on bio najgori premijer u povijesti. Tada je medijalna plaća bila manja od današnje minimalne plaće!

Prosječna plaća porasla je na 1.326 €! Hrvatska raste, a raste i rejting HDZ-a

A A A