Vijesti
26. 5. 2024.

Pouzdano, sigurno & stabilno - Idemo po još jednu pobjedu!

CROBAROMETAR za izbore za članove Europskog parlamenta: Lista HDZ-a koju predvodi predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković uvjerljivo je ispred SDP-ove koalicije - s gotovo 11 postotnih bodova razlike! Osvajamo najmanje 5 pobjedničkih mandata! Prema istraživanju Nove TV, MOST se mota oko izbornog praga, a s 3,8% o njemu još može razmišljati liberalno-regionalno-socijaldemokratsko-manjinska koalicija. Svima ostalima prijeti opći - potop! Posebno onima najagresivnijima.
 

Dnevnik Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju uoči europskih izbora.

I iz rezultata se može zaključiti da Hrvati i dalje žele sigurnost, kontinuitet i stabilnost, da žele snažnu i važnu Hrvatsku. HDZ ide po novi izborni trijumf!

Uvjerljivo smo prvi!

Zasad izborni prag od 5 posto prelazi 5 lista. HDZ je premoćno prvi izbor s 28,5% podrške hrvatskih građana.

SDP i partneri sa 17,8%, NE Možemo s 9,9%, Domovinski pokret sa 7,4% i MOST (u koaliciji s Hrvatskim suverenistima i HSP-om) s 5,4%.

S 3,8% blizu izbornog praga nalazi se koalicija IDS-a, Socijaldemokrata, Nezavisne platforme Sjever, Primorsko-goranskog saveza (PGS), SDSS-a i Narodne stranke - Reformisti.

D'Hondtova računica 

Ako na gornje postotne bodove ravnomjerno raspodijelimo neodlučne birače (gotovo 15% ispitanika), prema D'Hondtovoj metodi izračuna mandata HDZ bi dobio 5 zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu.

Slijede SDP s tri mandata, NE Možemo s dva te DP i MOST-ova koalicija s po jednim.

Ako bi liberalno-regionalno-socijaldemokratsko-manjinska koalicija (ipak) prešla prag, uzela bi zastupničko mjesto lijevo-rigidnim možemosima. A ako ga MOST ne bi pak prošao, otvara se HDZ-u mogućnost za 6. mandat. Naravno, ove se opcije temelje na predočenim rezultatima Crobarometra.

Sunovrat dežurnih agresivaca

Svi ostali, barem prema ovoj anketi, mogu samo maštati o izbornom pragu. „Mnoga poznata lica mogla bi doživjeti debakl“ - komentirali su u Dnevniku Nove TV.

Fejkerima Mislavu Kolakušiću i Ivanu Viliboru Sinčiću (Pravo i pravda - 1,8%) prijeti sunovrat. Od njihove je liste jača influenserica Nina Skočak (1,9%). 

Vanđelić poput Peović

U političku prošlost odlaze i Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) i Katarina Peović (Radnička fronta) te njima sve sličniji Damir Vanđelić (Republika). 

Osim Kolakušića, do novog mandata u Bruxellesu i Strasbourgu vrlo će teško još jedan aktualni europarlamentarac - Ladislav Ilčić. Njegovu listu podržava svega 0,2% ispitanih. 

NAPOMENA:

Istraživanje o europskim izborima za Novu TV provela je agencija Ipsos u prva dva tjedna svibnja, na uzorku od 990 punoljetnih građana Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka, kako navode, iznosi +/- 3,6 posto.

A A A