Vijesti
31. 5. 2024.

Korištenjem europskih sredstava & ulaganjem u istraživanje i razvoj novih tehnologija hvatamo korak s najrazvijenijim zemljama!

(VIDEO) Karlo Ressler: Digitalne vještine naših mladih među najboljima su u EU-u, a ICT poduzetnici postižu izvrsne rezultate na globalnom tržištu. Hrvatska ima sve preduvjete da igra ravnopravno, rame uz rame, s najbogatijim državama i iskoristi generacijsku priliku koju donosi rekordni europski novac. Marko Pavić: Do 2030. imamo na raspolaganju 25 milijardi eura kako bismo proveli digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju svog gospodarstva. Novac ćemo usmjeriti i u zanimanja budućnosti i jačanje start-up scene. I na taj ćemo način pokazati koliko je Hrvatska snažna i važna!

(VIDEO) Naši kandidati na izborima za Europski parlament Karlo Ressler i Marko Pavić predstavili su na konferenciji za medije u Zagrebu ključne točke Programa HDZ-a „Hrvatska: snažna i važna“ koje se odnose na nove tehnologije.

RESSLER: I u Hrvatskoj je ICT jedna od najbrže rastućih grana gospodarstva!

Razvoj tehnologije mijenja društvene odnose, mijenja način života i poslovanja. Vidimo da je i u Hrvatskoj industrija informacijskih i komunikacijskih tehnologija jedna od najbrže rastućih grana gospodarstva. Digitalne vještine mladih u Hrvatskoj među najrazvijenijima su u EU-u, a naši ICT poduzetnici ostvaruju izvrsne rezultate na globalnom tržištu. 

Digitalna transformacija hrvatskog društva & nacionalne ekonomije znatno napreduje! U tu smo svrhu osigurali 2 milijarde € iz NPOO-a!

Nove, digitalne tehnologije otvaraju brojne prilike za hrvatsku znanost, poduzetništvo i inovacije. Samo nekoliko primjera: u Lipiku se razvija centar za razvoj umjetne inteligencije, slično je i u Novskoj s gaming industrijom, a tu je i projekt Osijek software city. 

Novska - središte gaming industrije & izobrazbe. To je nova, moderna, uspješna priča Sisačko-moslavačke županije!

Rekordni europski novac - generacijska prilika

U Europskom parlamentu bit ćemo glas ljudi koji se bave novim tehnologijama. Na razini EU-a već smo donijeli Uredbu o umjetnoj inteligenciji, koja postavlja pravila za upravljanje tom novom središnjom tehnologijom. Također, radili smo i na Uredbi o čipovima te smo u EU proračunu uspjeli osigurati više od 3,3 milijarde eura za razvoj industrije poluvodiča.  

Hrvatska ima sve preduvjete da igra ravnopravno, rame uz rame, s najrazvijenijim europskim državama i iskoristi generacijsku priliku koju donosi rekordni europski novac. Upravo naša lista ima dokazane ljude koji se svojim znanjem i predanošću mogu izboriti za dodatna europska sredstva u svrhu nastavka digitalne transformacije te razvoja umjetne inteligencije i najnaprednijih tehnologija.

PAVIĆ: 25 milijardi eura za desetljeće razvoja!

U prva dva mandata Vlade Andreja Plenkovića došli smo sa 62 na 76 posto prosjeka razvijenosti EU-a, a u trećem je cilj premašiti 80 posto. Tada će se, prema svim komparativnim studijama, u potpunosti zaustaviti iseljavanje. A kako bismo došli do te razine, potrebno je dodatno ulagati u istraživanje i razvoj novih tehnologija. Upravo su one glavni preduvjet za lovljenje koraka s najrazvijenijim zemljama.

Do 2030. imamo na raspolaganju 25 milijardi eura upravo kako bismo proveli digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju hrvatskog gospodarstva. Zato ćemo se zalagati za širokopojasni internet u svim dijelovima Hrvatske, razvoj novih tehnologija, dublju suradnju znanosti i gospodarstva te popularizaciju poduzetništva i STEM-a među mladima. 

Koristimo značajna EU sredstva za ubrzanu digitalizaciju Hrvatske, koja nam donosi veću konkurentnost i tehnološki napredak!

Zanimanja budućnosti 

Zauzimat ćemo se za jačanje hrvatske start-up scene, posebice za potpore mladim ljudima koji imaju viziju i žele razviti nove tehnologije u Domovini. Usmjerit ćemo ih u nova zanimanja budućnosti i stvoriti pozitivno ozračje za njihov ostanak u Hrvatskoj. I na taj ćemo način pokazati koliko je Hrvatska snažna i važna! 

A A A