Vijesti
11. 6. 2024.

Posebno mi je drago da u Europski parlament nisu prošli šarlatani. Hrvatski građani dali su crveni karton prodavačima magle!

Dobro je i da je kampanja za EU izbore prošla bez Milanovićevih izljeva mržnje, prostota i laži. Kad nema Kršitelja Ustava, nema ni histerije, ni fabriciranja kaosa. Jer, u Hrvatskoj nema nikakve „krize“, ima samo osobnih neostvarenih ciljeva. Zadovoljni smo, naravno, uvjerljivom pobjedom HDZ-a. Najbolji smo u cijeloj Europskoj pučkoj stranci (EPP), osvojili smo 50% svih zastupničkih mandata iz Hrvatske! Žao nam je, međutim, zbog male izlaznosti. Nešto će se morati promijeniti - poručio je PHDZ/PVRH Andrej Plenković nakon sastanka parlamentarne većine. 

Prije svega, mislim da je potrebno radikalno skratiti kampanju za europske izbore, povećati dopuštena sredstva za promidžbu i potpuno promijeniti medijsko praćenje - također je napomenuo predsjednik HDZ-a i Vlade RH na konferenciji za medije nakon sastanka u Banskim dvorima:

- Kampanja je trajala čak 45 dana, a imali ste svega 500.000 € na raspolaganju. Danas, s izmijenjenim uvjetima oglašavanja, to je gotovo „nemoguća misija". A i dio medija je ignorirao te izbore, kao da ih nije ni bilo. Obišao sam županije, održao desetine skupova, no imao sam dojam da nikome nije palo na pamet postaviti pitanje o europskim izborima. Bavili su se drugim, „nacionalnim“ temama.

Odvraćajući pristup medija

S druge strane, dio medijskog prostora bio je obasut pitanjima o primanjima zastupnika, kao da samo Hrvati imaju takve plaće, a ne svih 720 europarlamentaraca po zajedničkim pravilima svih država članica - nastavio je:

- Način na koji se pisalo bio je odvraćajući, što je također pridonijelo maloj izlaznosti. A ako je jedna zemlja imala razloga da njeni građani u većem broju sudjeluju na EU izborima, onda je to Hrvatska s obzirom na Schengen i euro, na 25 milijardi eura za razvoj, a 2,5 milijarde za obnovu, na Pelješki most i LNG terminal, na izgrađene ili proširene dječje vrtiće…

Učinili smo Hrvatsku znatno snažnijom, važnijom, utjecajnijom & razvijenijom nego prije 8 godina. U našem 3. mandatu slijede novi iskoraci!

Nema domene u kojoj nismo imali dodanu vrijednost zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji - zaključio je Andrej Plenković.

„DOBRA ATMOSFERA MEĐU KOALLICIJSLKIM PARTNERIMA“

Osim o EU izborima, predsjednik Plenković govorio je i o samom sastanku parlamentarne većine, funkcioniranju koalicije s DP-om, nadolazećim saborskim aktivnostima i današnjem tragičnom događaju na Trgu svetog Marka.

Donosimo ključne naglaske iz njegove izjave i odgovora na novinarska pitanja:

Međusobno razumijevanje

Među koalicijskim partnerima atmosfera je - dobra. Puna razumijevanja. Na sastanku smo se pripremili za sutrašnje aktualno prijepodne, pretresli zakonske prijedloge o kojima će se raspravljati u Hrvatskom saboru. 

Teško da smo mogli i zamisliti bolji start 3. mandata. Nižu se lijepe vijesti - od povijesne zaposlenosti i rekordnih plaća do novih 3.700 mjesta u vrtićima i jeftinijih goriva!

Novi ustavni suci u roku 

Ovog će se tjedna održati sjednica Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav - koji će uputiti javni poziv za izbor novih sudaca Ustavnog suda. To ćemo riješiti u roku. O kandidatima će Hrvatski sabor vjerojatno glasovati u rujnu.

Malo naprijed, malo nazad, bitno je da funkcionira

Razriješeno je i pitanje predsjednika Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. HDZ će poštovati tradiciju i podržati zajedničkog kandidata manjinskih zastupnika, a DP će glasovati za ili protiv ovisno o tome o kome se radi. Pretpostavlja se da će Klub manjina predložiti Milorada Pupovca, pa će on biti izabran običnom većinom.

Koalicija podrazumijeva malo naprijed, malo nazad, a na kraju je bitno da stvar funkcionira. Intenzivirat ćemo suradnju na postavu o zločinima komunizma u Hrvatskom povijesnom muzeju, a potpredsjednik Vlade Branko Bačić dobio je zadaću baviti se problemom Zakona o grobljima i nadgrobnih spomenika poput onoga Vukašinu Šoškoćaninu.

O tragičnom događaju na Markovu trgu

Izražavamo žaljenje zbog tragičnog događaja na Markovu trgu, na kojem se jedan sugrađanin zapalio. U Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj ulici pružaju mu potrebnu skrb. Čim smo čuli za nesreću, izašli smo vani sa sastanka u Banskim dvorima. 

Ljudi iz osiguranja odmah su priskočili u pomoć unesrećenom, ali je on, nažalost, u teškom stanju. Suosjećamo s njegovom obitelji. Ne znamo motive, a i nije na nama da pričamo o tome. Bilo bi neprilično išta komentirati. Očekujemo da nadležne službe, koje su odmah reagirale, i dalje izvještavaju javnost.

A A A