Vijesti
14. 6. 2024.

Oporba ponavlja obrasce koji su je i doveli do dva uzastopna poraza

(VIDEO) "S MARKOVA TRGA". Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković: Građani su na izborima honorirali HDZ-ove politike, postignuća i rad. Oporba, međutim, nastavlja po starom - gubitnički. Pojedinci još agresivnije napadaju one koji su ih pobijedili i recikliraju teme za koje nisu dobili potporu naroda. Kada više puta zaredom izgubiš, onda bi valjda trebao preispitati što je dovelo do toga, ali oni nastavljaju s agresijom. Pa će zbog toga i dalje ostajati u oporbi.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gostovao je u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

(VIDEO) Jandroković o Odboru za manjine: "Čini se da smo došli do rješenja"

Donosimo i ostale naglaske iz njegovih odgovora na pitanja urednice i voditeljice Sanje Rabuzin:

Oporba promašila s temama

Izmjena Kaznenog zakona bila je ključna tema kampanje SDP-ove koalicije. Da su građani htjeli takva zakonska rješenja, onda bi većinski glasovali za nju. A budući da je ljevica baš na tim ključnim temama poražena, zašto bismo mi onda mijenjali te zakone? Praktički bismo prevarili svoje birače.

Posebno mi je drago da u Europski parlament nisu prošli šarlatani. Hrvatski građani dali su crveni karton prodavačima magle!

Još jedna antivakserska inicijativa

MOST-ov prijedlog o osnutku istražnog povjerenstva o radu Stožera civilne zaštite u pandemiji COVID-a ocjenjujem kao još jednu njihovu antivaksersku inicijativu, kao nastavak demagoške, populističke i antiznanstvene kampanje koju su vodili.

Narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra - brana pred radikalizmom i slijeva i zdesna!

Faktor (de)stabilizacije

HDZ će izaći sa svojim predsjedničkim kandidatom kada procijeni da je to politički oportuno. Važno je da predsjednik Republike ne bude taj koji krši Ustav i koji vrlo često djeluje destabilizirajuće na političke prilike u Hrvatskoj.

Ljevici u ovih 8 godina ništa nije upalilo, ali ništa nije naučila iz dosadašnjih poraza!

Banaliziranje EU izbora

Niska izlaznost na izborima za Europski parlament primarno je rezultat toga što su se građani „potrošili“ na onima parlamentarnima. Ne volim kritizirati medije, ali je dio njih zbilja banalizirao EU izbore stavljajući u prvi i jedini plan plaće eurozastupnika. Za izbore ovog tipa treba nam informirani birač. To je zadaća i politike i medija.

Korektna atmosfera & međusobno razumijevanje

Koalicija između HDZ-a i partnera te Domovinskog pokreta krenula je dobro, u korektnoj atmosferi. Čini mi se da svi koji sudjeluju u parlamentarnoj većini shvaćaju da je ona relativno heterogena, da su razlike ponekad poprilične i da trebamo imati razumijevanja jedni za druge. Važno je razgovarati, nema lomljenja preko koljena.

Kroz pregovore smo ujednačili stajališta o mnogim temama. Postoje, naravno, one o kojima se ne slažemo, u kojima imamo drukčije stavove, ali smo naglasili da ćemo u takvim situacijama razgovarati i da će biti nužni kompromisi. Ne mogu oni koji su dobili manje glasova uvjetovati velikoj stranci da suštinski mijenja svoje politike, a mi ćemo isto tako uvažavati - kada to smatramo ispravnim i mogućim - stavove naših manjih partnera.

Osigurati političku stabilnost

Na nama je velika odgovornost, mi smo ti koji činimo većinu te moramo osigurati i političku stabilnost i nesmetani rad Vlade RH. Bez obzira na ove početne korake, koji su uvijek malo teži nego kad se stvari uhodaju, vjerujem da će ova koalicija uspješno provesti četiri godine za kormilom Hrvatske.

Kriva Bartuličina procjena

Slučaj Ferrarija neće se odraziti na odnose u koaliciji i funkcioniranje vladajuće većine jer su kolege iz DP-a prepoznale pogrešku koju je napravio njihov eurozastupnik Stjepo Bartulica. Očito se radilo o njegovoj krivoj procjeni.

Izbor novih ustavnih sudaca

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspisao je javni poziv za nove ustavne suce. Ovog tjedna bit će objavljen u Narodnim novinama, nakon čega kreće kandidacijski rok od 30 dana. Bilo bi dobro da prije intervju s kandidatima i rasprave u Hrvatskom saboru uspijemo provesti konzultacije i osigurati dvotrećinsku većinu - bar za dio sudaca koji nisu sporni.

Bilo bi dobro za Hrvatsku i građane da bude dovoljno odgovornosti, ozbiljnosti, političke zrelosti da se dogovorimo te da Ustavni sud može normalno nastaviti funkcionirati. Suci moraju biti izabrani do 7. prosinca.

A A A