Vijesti
11. 7. 2024.

Izbori za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a

Redovni neposredni izbori za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a održat će se u subotu, 13. srpnja 2024. (od 08:00 do 19:00). Članice i članovi moći će glasati na 569 biračkih mjesta diljem Hrvatske: u općinskim i gradskim organizacijama HDZ-a te u organizacijama HDZ-a gradskih četvrti Grada Zagreba. Članstvo HDZ-a izvan Hrvatske moći će ostvariti svoje biračko pravo na 12 biračkih mjesta.

Na sjednici održanoj 10. lipnja 2024. Nacionalni odbor Hrvatske demokratske zajednice donio je Odluku o održavanju redovnih neposrednih izbora za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a.

Tako će, drugi put u povijesti HDZ-a, članice i članovi izravno birati najuže vodstvo Stranke.

569 biračkih mjesta u Hrvatskoj...

Popis svih biračkih mjesta u Hrvatskoj, na kojima će članice i članovi moći ostvariti svoje biračko pravo, možete pogledati OVDJE.

... i 12 biračkih mjesta izvan RH

Popis biračkih mjesta izvan Hrvatske možete pogledati OVDJE.

Glasanje izvan mjesta prebivališta

Članice i članovi HDZ-a koji će na dan izbora boraviti izvan mjesta svog prebivališta moći će glasovati na biračkim mjestima u GO HDZ-a u gradovima sjedištima županija i u Gradu Zagrebu.

Za to je potrebna prijava Središnjem izbornom povjerenstvu do 12. srpnja na e-mail: sip.hdz@hdz.hr ili na broj telefona 091 568 3275.

Neslužbeni rezultati u subotu navečer

Birališta se zatvaraju u subotu u 19:00 sati, kada birački odbori počinju brojati glasove. Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a tada kreće s obradom svih glasova.

Istu večer bit će poznati prvi neslužbeni rezultati, a oni službeni u roku od 48 sati od zatvaranja biračkih mjesta.

Opći sabor najesen

Na već spomenutoj sjednici Nacionalnog odbora HDZ-a donesena je i Odluka o održavanju XXI. Općeg sabora HDZ-a - izbornog. Na njemu će biti izabrano 10 članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora.

Prema odluci Predsjedništva, najviše tijelo Stranke održat će svoju sjednicu tijekom listopada ove godine.

A A A