Vijesti
10. 7. 2024.

Razvojni projekti, odgovorna ekonomska politika i učinkovito korištenje EU sredstava čine Hrvatsku kvalitetnijom za život!

SISAK. Premijer Andrej Plenković na 16. sastanku Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednica općina: Uz učinkovito korištenje sredstava iz NPOO-a, vodimo pouzdanu i odgovornu ekonomsku politiku. Nastavljamo s poreznom reformom, koja će dodatno rasteretiti hrvatske građane i gospodarstvo. Cilj nam je da do kraja našega 3. mandata prosječna plaća iznosi 1.600 €, a prosječna mirovina 800 €. Istodobno, želimo da Hrvatska dosegne 82% prosjeka razvijenosti EU. Našu suradnju sa županijama, gradovima i općinama temeljimo na partnerstvu i međusobnom poštovanju, fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji te zajedničkim projektima koji Hrvatsku čine kvalitetnijom za život. U zajedničkom dijalogu nastavljamo raditi na ravnomjernom regionalnom razvoju Lijepe Naše!

U svom uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je da ovakav format omogućuje novu vrstu privilegiranog sustavnog dijaloga, bolje razumijevanje potreba na razini županija, gradova i općina te bolje upoznavanje lokalnih čelnika s najbitnijim reformskim potezima Vlade, kako bi se uskladili prioriteti jednih i drugih.

Kazao je da su ključne teme sastanka obnova i revitalizacija potresom pogođenih područja, ublažavanje posljedica vremenskih nepogoda, mjere za borbu protiv klimatskih promjena, unaprjeđenje standarda u sustavu obrazovanja i razvoj primarne zdravstvene zaštite.

4 temeljena okvira suradnje

Naveo je četiri temeljna okvira suradnje Vlade sa županijama te udrugama gradova i općina:

Prvi je da imamo stalni dijalog, uz partnerstvo i međusobno poštovanje. Drugi je funkcionalna decentralizacija. Vlada je na tom području već učinila mnogo, provodeći načelo supsidijarnosti, što znači da se odluke donose najbliže građanima te u njihovu korist. Treći, fiskalna decentralizacija. Prihodi JLRS-a rastu, pa je lokalnim i regionalnim čelnicima lakše rješavati prioritete i političke programe za koje su dobili povjerenje na izborima. Četvrti okvir je suradnja na razvojnim projektima, koji Hrvatsku čine boljom i kvalitetnijom na život.

Kazao je da su to sve okosnice politike ravnomjernog regionalnog razvoja, koja je sadržana i u Programu treće Vlade.

Ravnomjerni regionalni razvoj

Istodobno, kazao je, Vlada nastavlja s krugovima poreznih reformi, koje uvijek imaju za cilj rasterećivati građane i gospodarstvo na način koji je moguć i fiskalno održiv. Podsjetio je na rješavanje korona krize i njezinih gospodarskih posljedica te na uspješno suočavanje s energetskom krizom, koja je prijetila socijalnim tenzijama i inflatornim pritiscima:

- Pritom su javne financije ostale toliko stabilne da je Hrvatska ispunila kriterije za ulazak u europodručje. Posebno želim istaknuti učinkovitost korištenja sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, gdje smo među vodećim zemljama u EU. Hrvatska će do kraja 2026. intenzivirati ispunjavanje svih reformi i indikatora kako bismo u potpunosti apsorbirali 10,5 milijardi eura, koji su nam dodatna investicijska poluga. Kada je riječ o politici regionalnog razvoja, tu bih podcrtao da smo uspjeli izboriti jednaku razinu nacionalnog sufinanciranja.

Uz istodobni ulazak u Schengen i europodručje, Hrvatska je uspješno odgovorila na krize, održala socijalnu koheziju i rekordno povećala proračun za obranu!

Posebno je naglasio da je kroz ITU mehanizam osigurano 680 milijuna eura za 22 hrvatska grada, čime su stvoreni preduvjeti za njihov daljnji razvoj.

Rast plaća i mirovina

Premijer Plenković podsjetio je na sve ono što je učinjeno od zadnjeg susreta u Virovitici:

- Rast prihoda od poreza na dohodak u 2022./2033. bio je na razini između 20 i 30 posto, a ti su prihodi omogućili da 242 jedinice, od njih 302, nisu povećavale stopu poreza na dohodak, čime su građanima osigurale veće plaće u svojim sredinama. Nastavili smo politiku rasta plaća i mirovina. Prema posljednjim podacima, prosječna plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.323 eura, a prosječna sveukupna mirovina 580 eura. Naša je ambicija do 2028. godine prosječna plaća iznosi najmanje 1.600 eura, a prosječna mirovina 800 eura.

Nastavlja se trend smanjenja inflacije

Predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se i na inflaciju, naglasivši da je riječ o jednom od ključnih izazova u proteklih nekoliko godina.

- Stopa inflacije kontinuirano se smanjuje već 19 mjeseci te je u lipnju iznosila 2,4 posto. Tome je pridonijela Vlada kombinacijom različitih mjera. Cilj je doći ispod 2 posto, što se smatra prihvatljivom stopom.

NASTAVLJA SE PAD INFLACIJE. Stopa od 2,4% najniža je u zadnje 3 godine!

Još jedna rekordna turistička godina

Govoreći o turističkom prometu, Plenković je naveo podatke za prvih 6 mjeseci ove godine: 6 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Istaknuo je i rast prihoda od stranih turista:

- Na povećani dolazak stranih turista utječe ulazak Hrvatske u Schengen, ali i ulaganja u prometnu infrastrukturu. Dosegli smo cilj oko kojega moramo usavršavati hrvatski turizam, o čemu govori i provedba Strategije održivog turizma, koja će se naći na ovotjednoj sjednici Vlade.

Izvrsne brojke u turizmu, pomoć nevremenom nastradalim područjima & jačanje položaja Hrvata u BiH!

Otvorenje autoceste do ZG-Sisak i 2. cijevi tunela Učka 

Kad je riječ o prometnoj infrastrukturi, premijer je istaknuo dva važna događaja koja će uslijediti u rujnu:

- Prvi je otvorenje autoceste Zagreb-Sisak, što je jedna od najvažnijih poruka revitalizacije cijele Sisačko-moslavačke županije. Drugi je otvorenje tunela Učka, čime se Istra četverotračnom autocestom spaja s ostatkom Hrvatske.

Obnova na 8.174 lokacije u SMŽ-u

Predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se potom i na obnovu, naglasivši da je riječ o jednoj od najvažnijih tema sastanka:

- Na području Sisačko-moslavačke županije do sada smo u potpunosti završili obnovu na 8.174 lokacije. Završeno je 329 projekata obnove javnih zgrada, a na području županije izgrađeno je 240 novih obiteljskih kuća.

UGOVORI VRIJEDNI 13 MILIJUNA EURA

Uoči sastanka sa županima i predstavnicima UGRH-a i HZO-a, uručena su 32 ugovora iz područja turizma, regionalnog razvoja i gospodarenja otpadom vrijedna 13 milijuna eura.

Predsjednik Plenković čestitao je svima koji su to omogućili.

A A A