Vijesti
11. 7. 2024.

I u ovoj godini Hrvatska će ostvariti snažni gospodarski rast, i to iznad 3%!

(VIDEO) Andrej Plenković na 12. sjednici Vlade RH: Hrvatska danas bilježi više od 1,74 milijuna osiguranika, što je najveći broj zaposlenih ikad! To je čak 65.000 više zaposlenih nego prošle godine. Vjerujem da zato brojne međunarodne i domaće financijske institucije predviđaju Hrvatskoj gospodarski rast veći od 3%. * Na inicijativu naših obalnih župana te uz prethodnu konzultaciju s ministrom Fuchsom i Gradom Zagrebom, dogovorili smo da nova školska godina - umjesto 2. rujna - krene 9. rujna. Razlog promjene termina početka nastave je produljenje trajanja jeka turističke sezone. * 29. obljetnica genocida u Srebrenici od ove se godine, slijedom Rezolucije UN-a, obilježava kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. Zalažemo se za njegovanje kulture sjećanja i odavanja počasti žrtvama. Ujedno, suprotstavljamo se poricanju genocida i veličanju onih koji su ga počinili.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.

Kvalitetno višerazinsko upravljanje Hrvatskom

Podsjetio je na 16. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina održan u Sisku:

- Raspravljene su brojne važne teme, prije svega obnova Banovine i Zagreba, pomoć u saniranju posljedica vremenskih nepogoda, borba protiv posljedica klimatskih promjena, obrazovanje i zdravstvo. Tom su prigodom uručena i 32 ugovora vrijedna 13 milijuna eura iz sektora turizma, regionalnog razvoja i gospodarenja otpadom.

Razvojni projekti, odgovorna ekonomska politika i učinkovito korištenje EU sredstava čine Hrvatsku kvalitetnijom za život!

Istaknuo je jednoglasnu odluku kojom će školska godina započeti 9. rujna, umjesto ranije planiranog 2. rujna, na prijedlog obalnih županija.

29. obljetnica od genocida u Srebrenici

Predsjednik Plenković naglasio je da se 11. srpnja, slijedom Rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda, obilježava se i kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici:

- Tom Rezolucijom podsjeća se na više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici. Suosjećamo s njihovim obiteljima i najmilijima. Zalažemo se za kulturu sjećanja i odavanja počasti žrtvama i suprotstavljamo se poricanju genocida i veličanju onih koji su ga počinili. Nedopustivo je da takav zločin bude instrumentaliziran u dnevnopolitičke svrhe i da se koristi kao pokušaj zataškavanja onoga što se dogodilo prije 29 godina.

Rekordna zaposlenost

Osvrnuvši se na gospodarske teme, premijer Plenković izvijestio je da Hrvatska danas bilježi milijun i 745 tisuća osiguranika, što je najveći broj zaposlenih ikada:

- To je čak 65 tisuća više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zato brojne međunarodne i financijske institucije procjenjuju da će gospodarski rast u Hrvatskoj ove godine biti između 3 i 3,5 posto.

Danas u Hrvatskoj radi 300.000 ljudi više nego 2016. godine!

Fokus na razvoju istoka Lijepe Naše

Kazao je da Vlada nastavlja s prioritetnim projektom koji se odnosi na pet slavonskih županija, podsjetivši na 17. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanu u Jakšiću:

- Dosad je kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem u te županije uloženo više od 3 milijarde eura, dok se kroz ITU mehanizam financiraju projekti u gradovima sjedištima tih županija. Vidi se da te investicije itekako imaju efekta.

Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je gotovo 3 milijarde €. I u trećem mandatu razvoj istoka Hrvatske ostaje prioritet naše Vlade!

Osvrnuo se i na posjet Općini Bošnjaci, koja je najviše stradala u prošlotjednom nevremenu.

- Županija je proglasila elementarnu nepogodu, a nakon procjene šteta poslat će zahtjev prema Vladi, koja će dati financijsku pomoć.

2 izdanja narodnih obveznica

Od ostalih tema izdvojio je izdavanje dviju obveznica, jedne trogodišnje s ciljanim iznosom od 750 milijuna eura i prinosom od 3,3 posto. Od toga je 158 milijuna eura upisano od strane građana, a ostatak od institucionalnih ulagača. Druga obveznica je desetgodišnja, od 1,25 milijardi eura, namijenjena isključivo za institucionalne ulagače.

Izdanje trogodišnje i 10-godišnje obveznice, ukupan nominalni iznos 2 mlrd eura

„Hrvatska je afirmirala status atraktivnog izdavatelja obveznica na domaćem tržištu kapitala što je još jedan signal povjerenja u smjer vođenja ekonomske i fiskalne politike“ - poručio je Plenković.

Brojne kulturne manifestacije

Od važnih kulturnih manifestacija, izdvojio je otvaranje Đakovačkih vezova, otvaranje Večeri sv. Donata u Zadru, Dubrovačke ljetne igre i Pulski festival.

Đakovački vezovi dočaravaju bogatstvo hrvatske kulture, tradicije i identiteta

Izmjene Zakona o igrama na sreću

Što se tiče točaka sa sjednice Vlade, izdvojio je izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kazavši da se mora voditi računa o uplivu tih igara osobito na mlade generacije, koje nerijetko nisu dobre te izazivaju ovisnost o hazarderstvu.

Izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, primjerenije će se regulirati taj sektor

A A A