Vijesti
16. 7. 2024.

Nakon niza političkih uspjeha u proteklom razdoblju, okrećemo se pripremama za pobjedu i na predsjedničkim izborima!

(VIDEO) PHDZ/PVRH Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a: Osvrnuli smo se na postignuća u protekla 4 mjeseca - pobjedu na parlamentarnim izborima u travnju, pobjedu u postizbornim razgovorima i formiranje Vlade u svibnju, pobjedu na EU izborima u lipnju i sada obnovljeni mandat na izborima za najuže vodstvo HDZ-a. * Pripremamo se i za predsjedničke izbore. Prema anketi koju provodimo, velike su želje za promjenom na dužnosti predsjednika RH i imamo nekoliko potencijalnih pobjedničkih kandidata.

Unutarstranačkim izborima pristupilo je 89.143 članica i članova HDZ-a. Zahvaljujem im na zaista velikom odazivu i snažnoj potpori timu Zajedno za sve izazove! - također je poručio Andrej Plenković nakon (redovitog) sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a.

Uredno poslovanje

Poručio je da Stranka financijski stoji jako stabilno i da je ispunila sve potrebne obaveze:

- Dobili smo pozitivne ocjene kada je riječ o financijama u kampanji za izbore za Hrvatski sabor. Uz to, u roku smo predali i predstavili sve vezano za EU izbore, i tu očekujemo pozitivnu ocjenu.

Sastanak s vodstvom HDZ-a BiH

Najavio je da će se idući ponedjeljak u Splitu održati zajednički sastanak Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a BiH:

- Teme će biti pripreme za lokalne izbore u BiH, pripreme za predsjedničke izbore u Hrvatskoj, pregovori o članstvu BiH u EU te položaj Hrvata u susjednoj nam zemlji.

Želimo da BiH ide naprijed i da sva tri konstitutivna naroda budu u potpunosti ravnopravna!

Imenovanje državnih tajnika

Kazao je da će na idućoj sjednici Vlade biti imenovan veliki broj državnih tajnika:

Dogovoreno je da će broj državnih tajnika Domovinskog pokreta biti 8+1. Slijede finalni dogovori s našim koalicijskim partnerima. Cilj je da što prije nastavimo s redovnim aktivnostima.

Ustavni sud - ozbiljna institucija

Osvrnuo se i na izbor 10 sudaca Ustavnog suda, za čija se mjesta prijavilo više od 50 kandidata:

- U tom procesu postoji kultura pregovaranja i dogovaranja, jer o svakom predloženom kandidatu saborski zastupnici glasaju pojedinačno, a potrebna je dvotrećinska većina. Ako se prijavio toliki broj kandidata, znači da je Ustavni sud ozbiljna institucija i da ljudi koji se kvalificiraju za taj posao žele u njemu raditi. To je isto dosta zanimljivo.

Snažna osuda napada na Trumpa

Istaknuo je i da je vodstvo HDZ-a još jednom snažno osudilo pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika i aktualnog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa:

- Takva vrsta političkog nasilja u izrazito polariziranoj atmosferi, koja već dugo postoji u SAD-u, ozbiljna je prijetnja demokraciji i vrijednostima kojima svi težimo.

A A A