Vijesti
19. 7. 2024.

Na summitu Europske političke zajednice: LNG terminal čini Hrvatsku ozbiljnim energetskim čvorištem!

U raspravi o energetskoj povezivosti, istaknuo sam važnost LNG terminala na Krku. Proširenjem njegovih kapaciteta s 3,1 na 6,1 milijardi kubika plina godišnje, što je bila strateška odluka naše Vlade, možemo pridonijeti energetskoj neovisnosti brojnim zemljama Starog kontinenta. Time, ujedno, potvrđujemo ulogu Hrvatske kao energetskog čvorišta! - poručio je premijer Andrej Plenković nakon 4. sastanka na vrhu EPZ-a, koji je u Blenheim Palaceu u Woodstocku (Ujedinjeno Kraljevstvo) okupio 50-ak europskih čelnika. Uz energetsku neovisnost, glavne teme summita bile su očuvanje demokracije i borba protiv ilegalnih migracija.

Predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da se na okruglom stolu „Energija i povezanost“ govorilo o reakcijama država na energetsku krizu uzrokovanu brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu te o načinu na koji su pojedine zemlje nastojale limitirati cijene prema svojim građanima i gospodarstvu:

- Podsjetio sam na inicijativu, u kojoj je sudjelovala i Hrvatska, da se limitira najviša cijena plina na europskom tržištu. To nam je omogućilo da onaj veliki rast cijena prvo stabiliziramo, a onda umanjimo, za što mislim da je bilo itekako uspješno.

Energetska neovisnost & sigurnost

Osvrnuo se na stratešku odluku hrvatske Vlade da se poveća kapacitet LNG terminala na Krku te da se grade plinovodi koji će u budućnosti biti prikladni za transport vodika.

Naglasio je da povezanost sa Slovenijom i Mađarskom, južna interkonekcija prema BiH te pravac prema zapadu koji od Slovenije ide prema Austriji i Bavarskoj - Hrvatsku čine relevantnom u energetskom smislu, dodavši da je slična situacija i s jadranskim naftovodom.

Istaknuo je činjenicu da snažna energetska infrastruktura, uz ulaganja u obnovljive izvore energije – poput energije vjetra, solarne i geotermalne energije te nastavak života i funkcionalnosti nuklearne elektrane Krško, Hrvatsku čine solidno pozicioniranom i u pogledu klimatskih ciljeva i u pogledu energetske sigurnosti.

Plenković je rekao da je na okruglom stolu bilo govora i o razorenoj energetskoj infrastrukturi Ukrajine te pomoći svih zemalja, ne samo u smislu izvoza energije nego i u obnovi oporavka cijele infrastrukture.

Borba protiv krijumčara i ilegalnih migracija

Na summitu se govorilo i o drugim temama, kao što su ilegalne migracije, pitanja sigurnosti i upliv vanjskih aktera u demokratske procese.

Kad je riječ o nezakonitim migracijama, premijer Plenković istaknuo je da se radi o temi koja je potpuno promijenila ravnotežu na političkom spektru u mnogim državama u posljednjih 7-8 godina:

- Sada imamo prigodu razgovarati kako pojačati borbu protiv krijumčara i ilegalnih migracija te zaustaviti taj priljev koji destabilizira Europu.

Politička volja za obnovom ozbiljnijeg dijaloga UK s EU

Predsjednik Plenković ocijenio je ovaj sastanak na vrhu kao dobru priliku da novi britanski premijer Keir Starmer, koji je bio i domaćin, signalizira novu političku volju i želju za obnovom ozbiljnijeg dijaloga s EU.

Istaknuo je i ponovno izraženo jedinstvo u potpori Ukrajini.

Oštro protivljenje Rezoluciji o Jasenovcu

Istaknuo je da se na marginama summita susreo s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem:

- Na neformalnom sastanku još sam jednom izrazio oštro protivljenje usvajanju rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore. Europski put Crne Gore podrazumijeva poštivanje dobrosusjedskih odnosa.

PVRH Plenković neformalno se sastao i s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim, s kojim je razgovarao o hrvatskom pristupanju Schengenskom prostoru i europodručju.

Čestitke Ursuli von der Leyen

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a čestitao je Ursuli von der Leyen na ponovnom izboru za predsjednicu Europske komisije, poručivši da je za njega takva odluka bila očekivana:

- Nakon političkih smjernica koje je iznijela, sada se treba okrenuti razgovorima s liderima u vezi sastava nove Europske komisije. Te ćemo razgovore voditi, pretpostavljam, idućega tjedna.

Politička situacija u SAD-u

Upitan o mogućem reizboru Trumpa na mjesto američkog predsjednika, hrvatski premijer je kazao da uvijek treba poštovati volju birača u kojoj god zemlji se događaju izbori:

- Nakon neuspjelog pokušaja atentata, bivši predsjednik Donald Trump je u poziciji da ponovno postane predsjednik. Dobro je što su njegove najnovije poruke puno uključivije i mirnije.

A A A