Vijesti
20. 7. 2024.

Baden-Württemberg najvažniji je trgovinski partner Hrvatske među njemačkim saveznim državama, a jačanju odnosa pridonosi zajednica od 130.000 Hrvata!

STUTTGART. PVRH Andrej Plenković: S baden-württemberškim premijerom Winfriedom Kretschmannom potvrdili smo izvrsne bilateralne odnose i visoku razinu dijaloga između Hrvatske i Njemačke. Želimo dodatno osnažiti suradnju u gospodarstvu, turizmu i energetici. Važna su nam njemačka ulaganja u obnovljive izvore energije, poput solarne i vjetroenergije, a hrvatska ulaganja u LNG terminal na Krku daju nam prostor da dio tog plina plasiramo prema Sloveniji, Austriji, Bavarskoj pa i Baden-Württembergu.

Dvojica predsjednika vlada izrazila su zadovoljstvo sastankom, kao i bilateralnim odnosima dviju zemalja te suradnjom hrvatske i baden-württemberške komisije.

Premijer Plenković podsjetio je i da 130.000 Hrvata ili ljudi hrvatskog podrijetla živi u Baden-Württembergu, naglasivši da oni predstavljaju snažnu poveznicu između Hrvatske i Njemačke.

Unaprjeđenje energetske suradnje

Plenković i Kretschmann izrazili su želju za unaprjeđenjem gospodarske suradnje, osobito u području energetike, pri čemu je hrvatski premijer izdvojio ulaganja Hrvatske u LNG terminal na Krku:

- Podižemo kapacitete s 3,1 na 6,1 milijardi kubika plina godišnje i ulažemo 500 milijuna eura u plinovode koji će biti spremni i za prijevoz vodika. Sve nam to otvara prostor da dio tog plina plasiramo i Baden-Württembergu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je da se veseli daljnjoj suradnji s predsjednikom baden-württemberške Vlade Kretschmannom te ga je pozvao da posjeti Hrvatsku.

SJAJNA PROMOCIJA HRVATSKE U EUROPA PARKU 

Tijekom boravka u Baden-Württembergu, premijer Plenković je posjetio i Hrvatski tematski park u Europa-parku u Rustu, gdje se održava hrvatski ljetni festival.

Izrazio je zadovoljstvo što je u taj tematski park, star 49 godina, uvršten poseban dio o Hrvatskoj:

- Riječ je o ogromnoj investiciji koja će prikazati našu zemlju u lijepom svjetlu, od spomeničke baštine do inovacija suvremene Hrvatske, što će zainteresirati mnoge posjetitelje i pridonijeti hrvatskom turizmu. Ovo je sjajan dokaz odlične ekonomske suradnje između Hrvatske i Njemačke te Hrvatske i Baden-Württemberga, kao i doprinosa brojne hrvatske zajednice koja živi u Njemačkoj.

A A A