Vijesti
23. 7. 2024.

ZA postizanje pune ravnopravnosti Hrvata, realizaciju razvojnih projekata i euroatlantski put BiH!

Zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a BiH u Splitu. Teme: pripreme za lokalne izbore u BiH i predsjedničke izbore u Hrvatskoj, pregovori o članstvu Bosne i Hercegovine u EU i položaj Hrvata u toj zemlji. PHDZ/PVRH Andrej Plenković: Naš dijalog je kontinuiran, a podrška našim sunarodnjacima u BiH - snažna! Podržavamo cijelu BiH na njenom putu prema ujedinjenju, stabilnosti, funkcionalnosti te ekonomskom i socijalnom razvoju. Takva politika jedini je način da učinkovito možemo pomognemo i Hrvatima u BiH, ali i cijeloj zemlji. PHDZBiH Dragan Čović:

Nakon održavanja tradicionalnog godišnjeg sastanka vodstva HDZ-a RH i HDZ-a BiH medijima su se obratili predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Donosimo njihove ključne poruke:

PLENKOVĆ: Podržavamo cijelu BiH na njenom putu prema ujedinjenju, stabilnosti i razvoju!

Ovo je naš prvi zajednički susret nakon što je vodstvo HDZ-a obnovilo povjerenje svojih članica i članova za novi mandat. Zahvalili smo kolegama iz HDZ-a BiH na snažnoj podršci tijekom parlamentarnih i europskih izbora u RH.

Vodstvo Hrvata u BiH čestitalo na trijumfu na europskim izborima!

Na ovaj način trasiramo suradnju i u pogledu odnosa između dvije stranke, ali i odnosa između dvije države, s obzirom da su i Dragan Čović i Borjana Krišto na vrlo važnim, ključnim dužnostima u institucijama BiH. Podržavamo cijelu Bosnu i Hercegovinu na njenom putu prema ujedinjenju, stabilnosti, funkcionalnosti i ekonomskom i socijalnom razvoju. Takva politika Hrvatske jedini je način da učinkovito pomognemo Hrvatima u BiH, ali i cijeloj zemlji.

Rečeno - učinjeno! Državnička politika & snažni međunarodni položaj Hrvatske donose rezultate, a ne diletantizam i izolacionizam!

Potpora na EU putu

Odnosi između dvije najveće, najsnažnije i najutjecajnije stranke u hrvatskom narodu - bilo u RH ili u BiH - posebno su nam važni. Taj dijalog je kontinuiran, a naša potpora Hrvatima u BiH - snažna! Želimo da Hrvati, kao konstitutivni narod u BiH, budu ravnopravni! Sve su naše aktivnosti usmjerene su upravo na to. Vlada RH (su)financira brojne projekte u zdravstvu, obrazovnom sustavu, kulturi, prometu...

Hrvatska je već godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj ubrzanja europskog puta BiH. Pred njom je povijesna prilika!

Pomogli smo BiH kod donošenja odluke o statusu kandidatkinje za pristupanje EU i dajemo potporu reformskim naporima koje predvodi Vijeće ministara BiH, kako bi došli u poziciju da se do kraja godine sazove i prva međuvladina konferencija između s EU. Time bi BiH uhvatila priključak s procesom proširenja u odnosu na druge zemlje jugoistoka Europe.

ČOVIĆ: Zajedno, nastavljamo putem koji će osigurati potpunu jednakopravnost Hrvata u BiH!

Uvjeren sam da uz ovakav dodatni napor, koji ulažemo zajedno, uz iskustvo koje HDZ ima u vlasti u RH i njihovu uključenost u institucije Europske unije, možemo nastaviti pravim putem za BiH, kako bismo osigurali potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini.

Dragan Čović na velikome predizbornom skupu EPP-a i HDZ-a u Splitu

Brojna su iskušenja na europskom putu naše zemlje. I baš nam je zbog toga hrvatsko iskustvo dragocjeno. Unutarnju stabilnost BiH, prije svega, možemo graditi na aktivnostima predstavnika hrvatskog naroda kroz izvršnu, zakonodavnu, pa i političku vlast.

KRIŠTO: Otvaranje pregovora s EU povijesni je trenutak za našu zemlju!

BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU, što je povijesni trenutak za našu zemlju. Zahvaljujemo predsjedniku Vlade i HDZ-a Andreju Plenković, kao i njegovim suradnicima, na pomoći u cijelom tom procesu.

I službeno smo započeli sastanke s institucijama EU. Želimo izvršiti svoje obveze po preostalim zakonskim reformama, koje je Bosna i Hercegovina dužna napraviti do onog trenutka kada bi trebala biti održana međuvladina konferencija s EU.

A A A