Vijesti
25. 7. 2024.

U prvih 11 godina članstva u EU, Hrvatska je u plusu od 16 milijardi €!

(VIDEO) PHDZ/PVRH Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a: Kvalitetno povlačimo sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Nova tranša od 822 milijuna € najveća je uplata do sada, otkad je naša zemlja članica Europske unije! * Otvorili smo Tehnološki park u Splitu, najveći u Hrvatskoj! Projekt, za koji je Vlada donirala objekt bivše vojarne, sufinanciran je sredstvima ITU mehanizma. Bit će izrazito koristan za mlade i kreativne poduzetnike, kao i za privlačenje ulagača! * Nakon unutarstranačkih izbora, obnovili smo povjerenje glavnom tajniku Krunoslavu Katičiću, njegovom zamjeniku Vlatku Vukoviću, političkom tajniku Anti Sanaderu i međunarodnom tajniku Davoru Božinoviću. Novoimenovani tajnik za odnose s koordinacijama u inozemstvu je Zvonimir Milas.

Trenutno smo na 4,5 milijardi eura apsorbiranih sredstava od ukupno 10,5 milijardi eura iz Instrumenta „EU iduće generacije“! U prvih 11 godina članstva u EU, Hrvatska je u plusu za 16 milijardi eura, a efekti tih ulaganja itekako su vidljivi! - poručio je još predsjednik Vlade i HDZ-a.

Brojne aktivnosti

Osvrnuo se na niz događaja protekloga tjedna:

- Još jednom smo osudili monstruozni zločin koji se dogodio u Daruvaru. Izražavamo sućut obiteljima žrtava i nadamo se što bržem oporavku ranjenih. Također, izvijestili smo o sastanku Europske političke zajednice, posjetu Baden-Württembergu, izborima u Zajednici utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“, sastanku s Predsjedništvom HDZ-a BiH, posjetu Dugom otoku, sastanku s turističkim sektorom i posjetu Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama.

Hrvatska je sigurna i atraktivna destinacija! Pred nama je još jedna rekordna godina, kao i nastavak ulaganja u održivi turizam!

Kazao je da je vodstvo HDZ-a još jednom čestitalo Ursuli von der Leyen na ponovnom izboru za predsjednicu Europske komisije.

Predsjednički izbori

Upitan o pripremama za predsjedničke izbore i izboru kandidata, kazao je da se na tu temu vode intenzivni razgovori:

- Kad sve bude gotovo, izaći ćemo s odlukama. Imamo jako dobar proces, strukturiran i analitičan. Bit će dobro, kandidat će biti pobjednički.

Adektvatna plaća za odgovorne poslove

Predsjednik Plenković otkrio je da će se na idućoj sjednici Vlade donijeti odluka o potpori Općini Bošnjaci u iznosu od 5 milijuna eura za naknadu šteta nastalih velikim nevremenom.

Potvrdio je da će na istoj sjednici biti donesena odluka o izjednačavanju osnovice plaće državnih dužnosnika s onima u javnim i državnim službama:

- Postoji više argumenata za podizanje plaća. Riječ je o ljudima na odgovornim dužnostima, koji upravljaju ogromnim proračunima i donose važne odluke, stoga je i element odgovornosti posebno bitan. Treba istaknuti i to da taj porast plaća nije relevantan u kontekstu rebalansa proračuna.

A A A