Vijesti
1. 8. 2024.

Veće plaće vatrogascima, kontinuirano usporavanje inflacije & potpora Dubravki Šuici za novi mandat u Europskoj komisiji!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 17. sjednici Vlade RH: Donosimo važnu Uredbu o visini dodatka na osnovni koeficijent za radna mjesta vatrogasaca. Podsjećam da smo u mandatu naše Vlade podigli Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na razinu središnjeg državnog ureda, donijeli novi Zakon o vatrogastvu i uložili 600 milijuna € u opremanje i modernizaciju. Što se tiče požara koji su zahvatili Dalmaciju, PPVRH Ivan Anušić obišao je teren. Angažmanom vatrogasnih postrojbi stanje je pod kontrolom. Još jednom zahvaljujem svima na trudu, zalaganju i požrtvovnosti! * Već gotovo 3 godine ograničavamo cijene energenata, kao i 30 proizvoda iz potrošačke košarice. Na taj način pridonosimo smanjenju stope inflacije, koja pada 20. mjesec zaredom i sada je na razini od 2,3%. Apeliramo na odgovorno formiranje cijena na tržištu. * Vlada će predložiti da Dubravka Šuica, aktualna potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, bude hrvatska kandidatkinja i u sljedećem mandatu Ursule von der Leyen. O portfelju ćemo s predsjednicom EK razgovarati krajem kolovoza.

Otvarajući sjednicu, zadnju prije ljetne stanke, predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se na niz aktualnih tema.

Zahvala vatrogascima!

Izrazio je neizmjernu zahvalnost hrvatskim vatrogascima na zalaganju i požrtvovnosti u zaštiti stanovništva i imovine od velikih požara koji su pogodili Hrvatsku:

- Pratimo situaciju, PPVRH Ivan Anušić obišao je teren. Zahvaljujući angažmanu vatrogasnih postrojbi stanje je pod kontrolom.

Velika ulaganja u protupožarnu zaštitu

Poručio je da Vlada na sjednici usvaja Uredbu o visini dodataka na osnovni koeficijent, kojom je osiguran dodatni rast plaća vatrogascima:

- Podsjećam da smo u opremanje i modernizaciju vatrogastva i poboljšanje standarda naših vatrogasaca uložili 600 milijuna eura, donijeli novi Zakon o vatrogastvu i potpisali ugovor o nabavi vatrogasnih zrakoplova vrijednih 105 milijuna eura. Provodi se nabava nove zaštitne opreme, vatrogasnih vozila i plovila, a moderniziran je i sustav videonadzora i ranog otkrivanja požara. Nastavljamo ulagati u jačanje sustava vatrogastva i sposobnosti protupožarne zaštite!

Sve niža stopa inflacije

Iznio je novi podatak Državnog zavoda za statistiku, koji je procijenio stopu inflacije za srpanj na 2,3 posto:

- To znači da inflacija već 20 mjeseci kontinuirano usporava u Hrvatskoj. Vlada već gotovo tri godine ograničava cijene energenata i 30 proizvoda iz potrošačke košarice, te na taj način pridonosi smanjenju stope inflacije. Želimo osigurati njezin kontinuirani pad, stoga je važno da se u kontekstu turističke sezone svi akteri ponašaju odgovorno kada je riječ o formiranju cijena.

Obnova flote Croatia Airlinesa & izvrsne brojke u turizmu

Podsjetio je da naša nacionalna aviokompanija ide u potpunu obnovu svoje flote:

- Dogovoreno je da putem leasing ugovora s kompanijom Airbus u sljedeće tri godine u Hrvatsku stigne 15 novih modernih zrakoplova. Prvi je već stigao u Zračnu luku Franjo Tuđman.

Obnova flote Croatia Airlinesa: U Hrvatsku stiže 15 novih Airbus zrakoplova!

Kada je riječ o turizmu, od početka godine ostvareno je 11,6 milijuna dolazaka i 55,3 milijuna noćenja, što je 4 posto dolazaka više nego prošle godine i 1 posto više noćenja nego lani.

Hrvatska je sigurna i atraktivna destinacija! Pred nama je još jedna rekordna godina, kao i nastavak ulaganja u održivi turizam!

Uz naše olimpijce!

Osvrnuo se i na boravak u Parizu na otvorenju Olimpijskih igara te čestitao Hrvatskom olimpijskom odboru, svim sportašicama i sportašima koji se natječu, a posebno osvajačima medalja Barbari Matić i Miranu Maričiću:

- Želimo i drugim sportašima da im trud i rad završe osvajanjem odličja.

Ponosni smo na naše sportašice i sportaše! Njihovi uspjesi najbolja su promocija Hrvatske u svijetu!

Još jedan mandat Šuice u vodstvu EK

Što se tiče Europske komisije, kazao je da će Vlada predložiti Dubravku Šuicu, aktualnu potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, kao hrvatsku kandidatkinju i u sljedećem mandatu:

- O portfelju ćemo s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen razgovarati krajem kolovoza.

Hrvatska nudi transport nafte Mađarskoj i Slovačkoj

U kontekstu odluke Ukrajine da suspendira tranzit nafte kompanije Lukoil prema Mađarskoj i Slovačkoj, premijer Plenković kazao je da je uputio pismo premijeru Orbanu, premijeru Fici i predsjednici Komisije Von der Leyen te signalizirao spremnost Hrvatske i Jadranskog naftovoda da omogući transport nafte prema rafinerijama u Budimpešti i Bratislavi:

- JANAF je spreman pregovarati s MOL-om o transportu i energetskoj sigurnosti u izmijenjenim uvjetima.

Jednake šanse za sve školarce!

Otkrio je da se na ovoj sjednici donose i odluke o kriterijima i načinu (su)financiranja troškova prehrane i javnog prijevoza za učenike osnovnih škola za iduću školsku godinu, vrijedne 107 milijuna eura:

- Time osiguravamo jednake šanse za svu djecu u hrvatskim školama.

Rekordni broj zaposlenih

Plenković se osvrnuo i na tekuću godinu, za koju je kazao da je bila obilježena parlamentarnim i europskim izborima te formiranjem nove Vlade i parlamentarne većine:

- U tom smo razdoblju ostvarili smo rekordnu zaposlenost i danas Hrvatska ima više od 1.750.000 osiguranika. To je najveći broj ljudi ikada koji su u radnom odnosu, a nezaposlenost je, s druge strane, rekordno niska - na razini od 6 posto.

Istaknuo je i rekordni rast plaća te dodao da je Hrvatska u plusu 16 milijardi eura kada je riječ o razlici uplaćene članarine u europski proračun i apsorbiranih sredstava u ovih 11 godina EU članstva.

U prvih 11 godina članstva u EU, Hrvatska je u plusu od 16 milijardi €!

Nacionalni plan stambene politike

Kada je riječ o daljnjim aktivnostima Vlade, premijer Plenković najavio je pripreme za rebalans proračuna krajem kolovoza. Isto tako, najavio je i javna savjetovanja za prijedlog novih poreznih izmjena i Nacionalni plan stambene politike:

- Cijene nekretnina i najma značajno su porasle u zadnjih nekoliko godina i tu smo odlučni pronaći promišljene politike i rješenja koja trebaju pomoći građanima.

Slijedi daljnji rast mirovina

Kazao je da će se nastaviti s usklađivanjem mirovina, tako da će najesen one biti uvećane:

- Bit će formirana i radna skupina za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

I na kraju, najavio je da će Vlada u dogovoru s Maticom umirovljenika donijeti deklaraciju o pravima umirovljenika i osoba starije životne dobi, koja će poslužiti kao podloga da se tijekom ovoga mandata pripremi i zakon usmjeren kvalitetnijem životu i položaju starijih osoba u društvu.

A A A