Vijesti
4. 8. 2024.

Sinjska alka simbol je hrabrosti, odvažnosti i ustrajnosti hrvatskoga naroda kroz povijest!

Čestitam slavodobitniku 309. Sinjske alke Juri Domazetu Loši, svim natjecateljima i Viteškom alkarskom društvu! Sinjska alka je blago Cetinske krajine koje čuvamo za buduće generacije, a alkarska tradicija vrijedan je dio hrvatske i svjetske baštine! - poručio je PHDZ/PVRH Andrej Plenković.

Čestitam Viteškom alkarskom društvu na još jednoj uspješno organiziranoj tradicionalnoj svečanosti Sinjske alke - na radost i zadovoljstvo brojnih posjetitelja, Sinjanki i Sinjana te svih stanovnika Cetinske krajine! - kazao je još predsjendik HDZ-a i Vlade RH:

- Atmosfera je bila sjajna, bilo je lijepo ponovno biti ovdje! Posjetili smo alkarskog vojvodu, alajčauša i harambašu. Drago mi je vidjeti ovoliki broj ljudi i veseli me kada je Sinj središte hrvatskih tradicionalnih i kulturnih događanja. 

Premijer Plenković istaknuo je da su na ovoj, svjetski poznatoj, tradicionalnoj manifestaciji u srcu Cetinske krajine bili i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Kosova Vjosa Osmani. 

Samostan Čudotvorne Gospe Sinjske

Uoči 309. Sinjske alke, predsjednik Plenković posjetio je Samostan Čudotvorne Gospe Sinjske, gdje je razgovarao s gvardijanom fra Marinkom Vukmanom. 

Izrazili su posebno zadovoljstvo time što će samostan od ove jeseni postati bazilika.

A A A