Vijesti
17. 7. 2024.

Sredinom rujna Hrvatski sabor nastavlja s radom na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“!

„Zahvaljujem svima na suradnji i želim da se u dobrom zdravlju nađemo ponovno u novom prostoru“ - poručio je PHS Gordan Jandroković zastupnicama i zastupnicima na završetku zasjedanja Hrvatskoga sabora prije ljetne stanke. Zgrada na Trgu svetog Marka ide u obnovu, stoga će najesen hrvatski parlament nastaviti s radom u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ na zagrebačkom Črnomercu.

U nove prostore zastupnice i zastupnici trebali bi preseliti 15. rujna, dok saborska Palača na Markovu trgu ide u postpotresnu obnovu vrijednu više od 70 milijuna eura.

Najbolje moguće rješenje

Nakon što je obišao Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“, predsjednik Hrvatskog sabora kazao je da se radi o najboljem i najfunkcionalnijem mogućem rješenju za što kvalitetniju zamjenu zgradi Hrvatskoga sabora:

- Ovo je velika intervencija. Želim da svi, i većina i oporba, imaju kvalitetne uvjete rada. U Saboru smo imali 22.000 kvadrata, ovdje ih imamo 7000. Radi se o osjetno manjoj kvadraturi, ali iznaći ćemo rješenja da budu svi više-manje zadovoljni.

Dvije zgrade

Hrvatski parlament će na Črnomercu raditi u dvije zgrade. U glavnoj, koja se prostire na 5000 kvadrata i na tri kata, bit će smještena dvorana koja se uređuje u sabornicu i u kojoj će se održavati plenarne sjednice. Ondje će biti i zasebni uredi za predsjednika i potpredsjednike Sabora, prostori za devet Klubova zastupnika, kao i pet dvorana za sjednice odbora i sastanke Klubova. 

U drugoj zgradi, veličine 2000 kvadrata, bit će 40-ak ureda za predsjednike i potpredsjednika odbora i prostori za još nekoliko Klubova zastupnika. 

Čestitke novim zastupnicima

Zadnjeg dana proljetnog zasjedanja Hrvatski sabor glasovao je o nizu zakonskih prijedloga, a budući da će naši dosadašnji zastupnici Davor Ivo Stier i Nikolina Brnjac svoje političko djelovanje nastaviti u Europskom parlamentu, prisegu su položili Željko Turk i Anđelka Salopek. Čestitamo našim novim zastupnicima!

A A A