Vijesti
14. 8. 2024.

Oleg Butković: Inzistirat ću da se utvrde sve okolnosti nesreće u Malom Lošinju kako bi obitelji poginulih saznale punu istinu

Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture u Dnevniku HTV-a komentirao je tragediju u kojoj su život izgubila trojica članova posade trajekta Lastovo. „Istraga je u tijeku, nadležne institucije postupaju neovisno. Nitko neće biti izuzet od odgovornosti“. Osvrnuo se i na stanje flote Jadrolinije, istaknuvši da je glavna zadaća te tvrtke modernizacija brodova. „To je proces koji traje, ali se intenzivno radi se na tome da flota bude što bolja. Prosječna starost brodova smanjena je za 8 godina, a u 2024. su donesene odluke o nabavi novih 5 katamarana“.

Na početku gostovanja u središnjoj informativnoj emisiji HTV-a Oleg Butković još jednom je izrazio sućut obiteljima poginulih radnika Jadrolinije te je zaželio brzi oporavak ozlijeđenom pomorcu i njegovom kolegi koji je hospitaliziran zbog doživljene psihičke traume.

Obiteljima dati sve odgovore

Samu istragu nesreće u Malom Lošinju nije ni htio ni mogao komentirati, kazavši da ona još uvijek traje:

- Mogu samo istaknuti da ću inzistirati na tome da sve nadležne institucije provedu potpuno neovisnu istragu i da se utvrde sve okolnosti nesreće. Ako ona postoji, nitko neće biti izuzet od odgovornosti. Istražne radnje provode policija i Državno odvjetništvo, a sigurnosnu i upravnu istragu Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Ministarstvo i lučka kapetanija.

Izgubljena su tri ljudska života na nezapamćeni način, naša je dužnost naći sve odgovore i utvrditi što se točno dogodilo - podcrtao je PPVRH/resorni ministar Butković.

Suzdržavanje od javnog komentiranja

Napomenuo je da se Ministarstvo oglasilo priopćenjem odmah u nedjelju, kada se nesreća i dogodila, ali da se on osobno suzdržavao od javnog komentiranja okolnosti kako izjavama ne bi utjecao na tijek same istrage:

- Riječ je o izrazito ozbiljnoj situaciji. Očevid još traje, istraga je u tijeku, provode se i izvidi kaznene odgovornosti. Pozivam i ostale da se suzdrže od javnih istupa. Ali, mogu ponoviti da ću inzistirati na svim odgovorima kako bi obitelji poginulih saznale pravu istinu.

Nastavlja se istraga o nesreći na Jadrolinijinom trajektu Lastovo

Kontinuirani dijalog sa sindikatima

Butković je poručio i da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture vodi kontinuirani dijalog sa sindikatima pomoraca:

- Prije desetak dana, temeljem njihovog zahtjeva, sastao sam s predstavnicima reprezentativnog sindikata. Podsjećam i da su prije godinu dana potpisali kolektivni ugovor, a također smo u stalnom dijalogu s njima i o unapređenju stanja u Jadroliniji.

Pomlađivanje flote

Odgovarajući na pitanje voditeljice o tehničkoj ispravnosti brodova u Jadrolinijinoj floti, kazao je da su modernizacija i pomlađivanje flote najvažnija zadaća Uprave:

- To je proces koji traje, ali se intenzivno radi se na tome da flota bude što bolja, što novija. Prosječna starost brodova smanjena je za 8 godina, a u 2024. smo donijeli odluke o nabavi novih 5 katamarana. Postupci su u tijeku. Vlada je uključena u nabavu, pri čemu su nam na raspolaganju i EU fondovi.

Broj nesreća na moru smanjen za 20%

Upitan o eventualnim izmjenama u sigurnosnim standardima, odgovorio je da sve nadležne institucije - i resorno ministarstvo i lučka kapetanija, kao i Hrvatski registar brodova - brinu o sigurnosti brodova i njihovoj tehničkoj ispravnosti:

- Svi brodovi su redovno u remontu, uredno se pregledavaju jednom godišnje. Zadnjih 10 godina broj nesreća na moru smanjen je za 20 posto, sustav funkcionira unatoč povećanom prometu.

RAZGOVOR U CIJELOSTI

Gostovanje potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture u Dnevniku HTV-a možete u cijelosti pogledati i poslušati na donjem linku:

Butković o nesreći na Malom Lošinju: Nitko neće biti izuzet od odgovornosti

A A A