Vijesti
16. 8. 2024.

Ivan Anušić u Bosanskoj Posavini: Neraskidiva je i neuništiva poveznica između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH

PPVRH/ministar obrane, koji je i sam sin Bosanske Posavine, bio je na blagdan sv. Roka na posvećenju nove župne crkve na Ceru. Obišao je i Franjevački samostan na Plehanu te s vrhbosanskim nadbiskupom mons. Tomom Vukšićem i dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davorom Pranjićem razgovarao o projektima na dobrobit Hrvata u BiH. „Nijedna Vlada nije toliko pomagala Hrvate izvan RH kao ova naša, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem. Tako ćemo i nastaviti“. Na proslavi Rokova bio je i Dragan Primorac.

„Katolička crkva oduvijek je bila vezivno tkivo Hrvata kako u BiH, tako i u Vojvodini i Crnoj Gori. Vlada RH i dalje će politički i ekonomski podupirati naš narod u tim državama“ - također je s Cera poručio Ivan Anušić.

Zaštita interesa Hrvata izvan RH

„Nikada do sada nije, uz financijsku pomoć Vlade RH, realizirano toliko projekata od posebnog interesa za Hrvate izvan RH“ - dodao je:

- Naši su sunarodnjaci na mnoge od njih čekali desetljećima. To jasno potvrđuje smjer politike ove Vlade i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH u zaštiti interesa hrvatske zajednice u BiH. I ne samo u BiH.

„Prije svega kao čovjek i kao vjernik“

Istaknuvši da je i sam podrijetlom iz Bosanske Posavine, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Anušić napomenuo je da je na obilježavanje blagdana sv. Roka dolazio i prije Domovinskog rata:

- Dolazio sam svakog ljeta, prije kao dijete i mladić, potom kao načelnik Općine Antunovac i osječko-baranjski župan. A danas sam došao i kao hrvatski ministar, ali prije svega kao čovjek i kao vjernik.

Jedan je hrvatski narod

Neraskidiva je i neuništiva poveznica između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH. Mi smo jedan narod koji se mora međusobno podržavati, i to nikada nećemo zaboraviti - zaključio je Anušić.

Na obilježavanju Rokova na Ceru bio je i prof. dr. sc. Dragan Primorac, budući predsjednik Republike Hrvatske.

A A A