Vijesti
18. 8. 2024.

Čuvanje spomena na masovna stradanja Hrvata nije samo ljudska obveza, nego je i civilizacijski doseg!

Zdravka Bušić i Zvonko Milas sudjelovali su na komemoraciji u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima na Groblju mira na Bilima kraj Mostara. To spomen-područje dovršit će se do Božića uz financijsku potporu Vlade RH. Dragan Čović: „Uvjeren sam da ćemo iduće godine, kada se ponovno okupimo, na ovom mjestu imati oko 20.000 križeva. Velika hvala premijeru Andreju Plenkoviću! Gradimo kulturu sjećanja, ali i društvo mira i slobode. To je obveza svih nas“.

Zajednička molitva krunice, polaganje vijenaca i paljenje svijeća, sveta misa zadušnica za žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - komunizma, fašizma i nacionalsocijalizma.

Misu u Memorijalnom centru „Groblje mira“ predvodio je fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene:

- Sjećamo se i molimo za duše naše braće i sestara. Čuvanje spomena na stradanja Hrvata po bezbrojnim stratištima od Slovenije do Makedonije u poraću 1945. nije samo naša ljudska obveza, nego je i civilizacijski doseg.

Izaslanici predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora

Na obilježavanju na Bilima, koje već tradicionalno, od 2013. godine, organizira Odjel Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) za Drugi svjetski rat i poraće, počast žrtvama odali su i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora (i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH) Zdravka Bušić te izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Bijeli križevi prkose zaboravu

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović u svom je obraćanju poručio da bijeli križevi na Groblju mira prkose zaboravu koje je planski nametano za vrijeme komunističkog režima:

- Zahvaljujući Vladi RH i ugovoru koji smo potpisali prije mjesec dana ovo će spomen-područje do Božića biti u potpunosti dovršeno. Uvjeren sam da ćemo iduće godine, kada se ponovno okupimo, na ovom mjestu imati oko 20.000 križeva. Velika hvala hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću!

Moramo i želimo graditi kulturu sjećanja, ali i društvo mira i slobode. To je obveza svih nas - zaključio je Čović.

A A A