Vijesti
20. 8. 2024.

Saborski Odbor za europske poslove uvjerljivom većinom podržao Vladin prijedlog da Dubravka Šuica ponovno bude predstavnica RH u Europskoj komisiji!

Premijer Andrej Plenković: „Kandidatura je potvrda njezinog kvalitetnog rada kao potpredsjednice EK. Na temelju rezultata i uspješne suradnje s predsjednicom Ursulom von der Leyen, podržavamo je za 2. mandat! Gospođa Šuica vodila je Konferenciju o budućnosti Europe, koja je ojačala sudjelovanje građana u oblikovanju EU politika, što je posebno važno s obzirom na uplitanje vanjskih aktera u demokratske procese. Drugo, na inicijativu upravo RH demografija je prvi put dobila vlastiti resor te je uvrštena među prioritete EU-a“.

„Siguran sam u nastavak uspješne suradnje Dubravke Šuice s Vladom RH u interesu naše zemlje“ - također je u Hrvatskom saboru poručio premijer Andrej Plenković predstavljajući, službenim nazivom, kandidatkinju Republike Hrvatske za članicu Europske komisije u novom mandatnom razdoblju od 2024. do 2029. godine:

- Iza nas je pet nevjerojatnih godina u kojima smo, suočeni s COVID-om i krizom uslijed ruske agresije na Ukrajinu, zajedno djelovali s ciljem zaštite građana i gospodarstva. Unatoč svim problemima, Hrvatska je u tom razdoblju, kao najmlađa članica EU-a, uspjela ostvariti strateške ciljeve dublje integracije članstvom u Schengenu i eurozoni, čime je osnažila svoj međunarodni položaj.

Ekonomski i socijalno jačati sve članice EU-a

U novom mandatu Europska komisija imat će važne zadaće, a to su nastaviti ekonomski i socijalno jačati sve članice EU-a, promptno reagirati na sve moguće izazove te snažno podržavati Ukrajinu - dodap je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Vjerujemo da će gospođa Šuica svojim znanjem i iskustvom ponovno dati kvalitetan doprinos radu EK, u čemu ima i imat će našu punu podršku.

S JANDROKOVIĆEM

Prije same sjednice Odbora za europske poslove, premijer Andrej Plenković, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastali su se na Trgu svetog Marka s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Više na stranicama Vlade RH:

Plenković: Dubravka Šuica dat će kvalitetan doprinos u novom mandatu Europske komisije, uz punu podršku hrvatske Vlade

A A A