Vijesti
21. 8. 2024.

(VIDEO) O mini hidroelektrani kod Donje Suvaje & naknadnoj pameti licemjernih možemovaca i ništa boljih SDP-ovaca

PPVRH Bačić detaljno je, nižući činjenice, pokazao koliko su deplasirane tvrdnje o „sukobu državnih tijela“ zbog HE na Uni. „Upravo obratno, usklađeno djelovanje tih tijela omogućilo je da DIRH donese odluku o prekidu radova i da se pokrene postupak da se građevinska dozvola proglasi ništavnom. Vrijedi upozoriti i da je ta HE već 10-ak godina dio Prostornog plana Zadarske županije, koji je prošao svu potrebnu proceduru i javno savjetovanje, no SDP i ljevičarski aktivisti, sadašnji možemovci, tada nisu imali ni riječ prigovora“.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izvijestio je da je u tijeku postupak kako bi se pravomoćna dozvola za gradnju mini hidroelektrane na rijeci Uni proglasila ništavnom:

- Trebamo biti, međutim, vrlo oprezni i temeljiti jer bi odluka o ništavnosti mogla biti predmet propitkivanja na Upravnom sudu ili drugdje. Zbog toga svakodnevno imamo sastanke s Hrvatskim vodama, Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije te Državnim inspektoratom kako bi se bez pravnih posljedica okončala priča o toj HE.

Nadzor utvrdio da se gradnjom nanosi šteta izvoru Une

Podsjetio je da su njegovo ministarstvo te potom Zavod za zaštitu prirode Ministarstva za zaštitu okoliša i zelene tranzicije napravili nadzor nad građevinskom dozvolom koju je izdalo nadležno upravno tijelo Zadarske županije (ispostava u Gračacu) te u njoj utvrdili brojne nedostatke:

- Državni inspektorat je i mogao obustaviti radove na toj HE jer je u nadzoru utvrđeno da nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti izgradnje na ekološku mrežu. Također, nalaz je pokazao da se gradnjom nanosi šteta prirodi, tj. samom izvoru Une, te da bi s radom hidrocentrale ta šteta bila još veća.

Prije 10-ak godina bez ikakvih disonantnih tonova

Bačić je upozorio, međutim, da je mini HE na Uni još prije 10-ak godina postala sastavnim dijelom prostornih planova Zadarske županije i Općine Gračac, a koji su prošli svu potrebnu proceduru, čak i javno savjetovanje,

- Građevinska dozvola je i izdana na temelju tih planova, koji su stupili na snagu i postali pravomoćni. Ali, sada smo u samoj dozvoli otkrili ozbiljne propuste, što nam omogućava da je poništimo. Da se prije znalo za te propuste, dozvola nikada ne bi bila izdana, niti bi postala pravomoćna.

VUČKOVIĆ: Želimo da se priroda vrati u prvobitno stanje

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković poručila je pak da žele da se priroda vrati u prvobitno stanje te je izrazila uvjerenje da je to i moguće.

A A A