Vijesti
22. 8. 2024.

Novi zaštitni paket, godišnji dodatak za umirovljenike, izmjena formule izračuna mirovina, Nacionalni plan stambene politike, rebalans & još jedno porezno rasterećenje rada!

PVRH Andrej Plenković na 19. sjednici Vlade RH: „Ovo nam je prva fizička sjednica nakon stanke, no i godišnje odmore proveli smo velikim dijelom - radno. Pripremali smo se za važne zadaće koje su pred nama i sudjelovali na nizu događaja“. Premijer je najavio da će s novim usklađivanjem mirovine porasti za više od 7%, ali i otkrio da se finaliziraju dvije velike odluke kojima će se poboljšati život naših starijih sugrađana. Iznio je i recentne, odlične turističke pokazatelje te izrazio uvjerenje da će prihodi u turizmu 2024. biti kudikamo viši nego rekordne 2023. godine.

Pred dovršetkom su zakon o godišnjem dodatku za umirovljenike i izmjene formule izračuna mirovina sa 70:30 na 85:15! - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na sjednici te najavio još niz odluka i skorašnjih iskoraka, a koje su tijekom (kratke) kolovoške stanke pripremali ministri u konzultaciji s njim:

Stambena politika & novi krug porezne reforme

  • Predstavit ćemo novi krug porezne reforme - i dalje ćemo rasterećivati hrvatske građane i gospodarstvo!
  • U javno savjetovanje pustit ćemo Nacionalni plan stambene politike, kao rješenje za priuštivo stanovanje hrvatskih obitelji, osobito mladih!
  • Danas pak usvajamo Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, kojim se unapređuje kvaliteta života stanara stambenih zgrada.

Rebalans proračuna & mjere za zaštitu standarda

  • Razrađujemo rebalans Državnog proračuna. Sve će biti ok - nastavljamo odgovorno upravljati javnim financijama!
  • Finaliziramo i novi paket pomoći, mjera za zaštitu standarda i subvencija na energente! Uz, naravno, uvažavanje izmijenjenih okolnosti i s fokusom na ugrožene sugrađane.

U čast košarkaškog Mozarta

  • Nastavljamo, kako smo i najavili, dijalog sa socijalnim partnerima.
  • Prihvatili smo pokroviteljstvo nad utakmicom između naše košarkaške reprezentacije i svjetskih KOŠ zvijezda u povodu 60. rođendana Dražena Petrovića. U Zagrebu 5. rujna prisjetit ćemo se najvećeg HR košarkaša svih vremena.

INTENZIVNE AKTIVNOSTI U KOLOVOZU

Andrej Plenković je podsjetio da su tijekom kolovoza predstavnici Vlade RH bili na Sinjskoj alci te proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, u Makarskom primorju s vatrogascima, na Maratonu lađa i obilježavanju blagdana Velike Gospe...

- Zahvaljujem potpredsjedniku Tomi Medvedu na organizaciji 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. Dostojanstveno smo je obilježili. Također, u dva navrata smo dočekali hrvatske olimpijke i olimpijce, kojima iznova čestitam na čak 7 medalja!

Hrvatska je dočekala svoje heroje & heroine!

U tom se razdoblju, nažalost, dogodila i tragedija u Malom Lošinju - dodao je hrvatski premijer:

- Još jednom izražavam sućut obiteljima poginulih pomoraca Jadrolinije. Očekujemo da istraga rasvijetli sve činjenice kako bismo mogli utvrditi odgovornost.

Nećemo podleći pritiscima. Kada se utvrde činjenice, moći ćemo razgovarati o odgovornosti za nesreću!

REKORDNA TURISTIČKA GODINA

Predsjednik Vlade i HDZ na sjednici je iznio i podatak da je Hrvatska od početka godine ostvarila 15,3 milijuna turističkih dolazaka, što je 3% više nego lani:

- Imamo i 1% više noćenja (79,3 milijuna) u odnosu na isto razdoblje lani. Predsezona je bila povijesna, sezona je bolja nego prošle godine, a posezona će biti - odlična. Koncept održivog turizma i osnaživanja kontinentalnih destinacija donosi svoje plodove.

Vjerujemo da će prihodi u turizmu biti kudikamo viši nego rekordne 2023. godine - zaključio je.

OSTALE TEME NA SJEDNICI

Plenković je govorio i o odlasku naših paraolimpijaca u Pariz, kandidaturi Dubravke Šuica za novi mandat u Europskoj komisiji …

Saborski Odbor za europske poslove uvjerljivom većinom podržao Vladin prijedlog da Dubravka Šuica ponovno bude predstavnica RH u Europskoj komisiji!

… Međunarodnom danu mladih, prosječnoj neto plaći, OECD-u, Europskom danu sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima…

Više na stranicama Vlade RH:

Plenković: Nove mjere pomoći građanima vodit će računa o najugroženijima, a bit će prilagođene novim okolnostima

A A A