Vijesti
2. 9. 2024.

Hrvatska će biti jako zadovoljna resorom koji će u novom sazivu Europske komisije voditi naša Dubravka Šuica!

Brdo kod Kranja. Uoči 19. Strateškog foruma na Bledu, Andrej Plenković sastao se s predsjednicom EK: „Pregovori idu u dobrom smjeru, no imamo dogovor da se o konkretnim portfeljima još ne priča. Radujem se nastavku izvrsne suradnje na dobrobit Hrvatske i EU-a - snažno podržavamo gospođu Ursulu von der Leyen i u njezinom 2. mandatu!“. Na samom BSF-u (Bled Strategic Forum) predsjednik Vlade RH sudjelovao je na Panelu lidera: „Volio bih znati tko je 'hrvatski špijun'. Neka nam srbijanski premijer Miloš Vučević napokon otkrije njegovo ime. Do tada će taj 'špijun' za nas i dalje biti - jeti“.

„EUROPSKA KOMISIJA ČVRSTO UZ HRVATSKU“

Europska komisija nam je pružala pomoć kada god je trebalo - također je poručio hrvatski premijer nakon sastanka s Ursulu von der Leyen na Brdu kod Kranja:

- Stala je uz Hrvatsku i kada smo pregovarali o ulasku u Schengen i eurozonu, i kada smo se suočavali s pandemijom i globalnom energetskom krizom, i kada su nas pogodili potresi, i kada smo zagovarali otvaranje EU pristupnih pregovora s BiH, u kojoj su Hrvati konstitutivni narod.

A i demografija je upravo na prijedlog Hrvatske - dodao je Andrej Plenković - dobila resor u ključnoj instituciji izvršne vlasti Europske unije.

I NAKON JETIJA - JETI!

Nakon što su ga dočekali predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, Plenković je u izjavi za medije demantirao tvrdnju srbijanskog premijera Miloša Vučevića, izrečenu upravo na BSF-u, da mu je dostavio podatke o famoznome „hrvatskom špijunu“:

- Voljeli bismo znati tko je taj navodni „hrvatski špijun“ u Srbiji. Nitko ne zna tko je on, ni ja, ni MVEP, ni Veleposlanstvo RH u Beogradu, ni SOA. Špijun jeti. Ako taj špijun „zaista postoji“, neka nam Vučević napokon otkrije njegovo ime. Ne, nikakve on podatke nije razmijenio sa mnom.

Kao u „Balkanskom špijunu“

Cijela ta priča ne djeluje ozbiljno, usporedio bih je sa srpskim filmom „Balkanski špijun“, u kojem glavni lik paranoično vjeruje da je njegov podstanar obavještajac - nastavio je:

- Dok ne dobije ime, taj će „špijun“ za nas i dalje biti - jeti!

PANEL LIDERA: Nećemo zaboraviti velikosrpsku agresiju

Plenković je polemizirao sa srbijanskim premijerom i na Panelu lidera, održanom na temu „Svijeta paralelnih stvarnosti”. Na Vučevićevu tvrdnju da „se ne vide rezultati sankcija protiv Rusije“, predsjednik Vlade RH je odgovorio da su upravo sankcije pridonijele padu velikosrpskog režima Slobodana Miloševića.

Na Vučeviću pak izjavu da „ne želi govoriti o prošlosti“, Plenković je uzvratio da se „agresija na Hrvatsku neće zaboraviti”.

Europska Srbija? Wishful thinking

Hrvatski premijer je napomenuo i da Srbija i dalje ne prihvaća EU režim sankcija protiv Rusije:

- EU ulaže  dosta napora u tzv. približavanje Srbije Europi, ali je mnogo od toga više wishful thinking nego realnost.

O panelu na kojem su sudjelovali i domaćin Robert Golob te albanski premijer Edi Rama te o Plenkovićevim bilateralnim sastancima više na stranicama Vlade RH:

Važno je da Europa pokaže snažno vodstvo i zajedništvo u rješavanju velikih globalnih izazova

A A A