Vijesti
4. 9. 2024.

Prioriteti u odnosima s BiH ostaju nepromijenjeni - potpora europskom putu i stabilnosti zemlje & zaštita prava hrvatskog naroda!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković započeo je dvodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini sastankom s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto u Sarajevu. „Hrvatska je tu da bude vaš zagovaratelj, prijatelj i partner. Želimo nastaviti unaprjeđivati međudržavne odnose i povećavati gospodarsku razmjenu, ali i rješavati otvorena pitanja. Hrvatska će i dalje snažno podupirati vaš EU put i zauzimati se za dovršetak izborne reforme - što je nužno radi pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda te funkcionalnosti i prosperiteta čitave BiH“. 

Odabravši BiH za prvi radni posjet inozemstvu u svom 3. premijerskom mandatu, poslali smo poruku o tome koliko nam je važna vaša zemlja! - još je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- To je potvrda dobrih i prijateljskih odnosa dviju država. Drago mi je ponovno biti ovdje, u Sarajevu, nakon našega zadnjeg susreta u siječnju, kada sam došao zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i tadašnjim predsjednikom Vlade Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom. Zahvaljujem na gostoprimstvu! 

Premijer Andrej Plenković dosljedan - i u Sarajevu se odbio sastati s nelegitimnim Željkom Komšićem!

Andrej Plenković je najavio da će se - na inicijativu BH premijerke Borjane Krišto - održati nova zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH. 

Istinski, iskreni i dokazani prijatelj BiH 

Borjana Krišto naglasila je da je predsjednik Vlade RH „istinski, iskreni i dokazani prijatelj BiH“:

- Hvala Vam još jednom od srca na svemu što činite za našu zemlju, za sve njene konstitutivne narode, građane i institucije, a na poseban način za europski put Bosne i Hercegovine.

Rečeno - učinjeno! Državnička politika & snažni međunarodni položaj Hrvatske donose rezultate, a ne diletantizam i izolacionizam!

Na temu reformskih iskoraka, među njima i o izmjenama izbornog zakonodavstva, te jačanja dijaloga među političkim strankama Andrej Plenković razgovarao je u Sarajevu i s predstavnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

MOST „HERCEGOVINA“

Hrvatski premijer nastavio je dvodnevni radni posjet BiH u Počitelju - gdje je sudjelovao na svečanom otvorenju Mosta „Hercegovina“.

Most je sastavni dio autoceste na europskom koridoru Vc između Budimpešte i Ploča. Time se taj dio BiH izravno prometno povezao s Europskom unijom!

Više na stranicama Vlade Republike Hrvatske:

Plenković u radnom posjetu BiH: Hrvatska je tu da bude vaš prijatelj, zagovaratelj i partner

A A A