Vijesti
6. 9. 2024.

7. paket mjera - 247,6 milijuna eura za zadržavanje niske cijene energije (165,3 mil.) i zaštitu najranjivijih u društvu (82,3 mil.)

(VIDEO) 22. sjednica Vlade RH. Premijer Andrej Plenković predstavio je novi paket pomoći građanima i gospodarstvu. Na snazi su i dalje mjere ograničenja cijena goriva te 30 ključnih prehrambenih i higijenskih proizvoda iz potrošačke košarice. U 9. krugu jednokratnih potpora 760.000 umirovljenika dobit će novčanu pomoć od 60 do 160 €. Struja i plin, unatoč postupnom poskupljivanju (do 10%) koje se nije moglo izbjeći, ostaju puno jeftiniji nego što bi bili da im se cijene formiraju na slobodnom tržištu. Naša kućanstva i dalje će imati jednu od najnižih cijena energenata u cijeloj Europi.

U protekle tri godine, u globalnoj energetskoj krizi, Vlada je uspjela zadržati nisku cijenu energije i time omogućiti normalno funkcioniranje svih kućanstava - podsjetio je Andrej Plenković u obraćanju na početku sjednici:

- Pomoć se odnosila i na poduzetnike, a osobito je bila vidljiva u institucijama javnog i nevladinog sektora. Omogućila je da društvo i gospodarstvo prođu kroz krizu sa što manje poteškoća. 

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a naglasio je da je ovaj paket ranije predstavljen i vladajućoj većini i socijalnim partnerima te je krenuo prezentirati nove zaštitne mjere, jednu po jednu. 

Donosimo ključne naglaske iz uvodnog govora premijera Plenkovića:

ZADRŽAVANJE NISKE CIJENE ENERGIJE

102 milijuna eura subvencija za struju … 

Vlada će i dalje subvencionirati struju za kućanstva, javni i neprofitni sektor te mikro, male i srednje poduzetnike, no sve se države Europske unije postupno povlače iz politike intervencionizma, pa je stoga dogovoreno da dođe do povećanja cijene od ukupno 10%. 

To bi poskupljenje, međutim, bilo postupno, kroz šest mjeseci, u dvije faze - za studeni bi računi bili veći oko 6,5%, a ostatak povećanja cijena išao bi početkom iduće godine. 

Da nema mjera, prosječna godišnja potrošnja po kućanstvu iznosila bi 584 eura, a ovako, uz Vladine subvencije, uštedjet će se 102 eura. 

… i 35,3 milijuna eura za plin 

Zahvaljujući zaštitnim mjerama, hrvatska kućanstvu u prosjeku će godišnje na plinu uštedjeti 85 eura. Kada je riječ o javnom i neprofitnom sektoru te malom poduzetništvu, režim je isti kao što je bio i u proljetnom paketu. 

I kod plina će povećanje cijene ukupno biti 10% - također postupno, kroz šest mjeseci. 

2 milijuna eura za toplinsku energiju.

Subvencija za toplinsku energiju za prosječni stan od 60 metara kvadratnih iznosi 62 eura godišnje. Tržišna cijena iznosi 377 eura, a s mjerama Vlade 159.000 kupaca plaćat će samo 315 eura. 

NAKNADE ZA TROŠKOVE ENERGIJE

24 milijuna eura za ugrožene kupce energenata 

Drugi dio paketa je ciljan i odnosi se na najranjivije u društvu. 88.500 osoba u statusu ugroženog kupca energenata imaju pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Mjesečna naknada, u obliku vaučera, iznosi 70 eura. 

Podsjećam da je izvorni iznos te naknade, prije kriznih vremena, bio 26 eura, no Vlada ga je kroz mjere povećala gotovo tri puta. 

2 milijuna eura za pružatelje socijalnih usluga 

Među mjerama je i naknada za ublažavanje porasta troškova energije za pružatelje usluga pomoći u kući, smještaja u udomiteljskoj obitelji, organiziranog stanovanja i boravka. 

Ovisno o broju korisnika, naknada iznosi od 70 do 540 eura mjesečno. U Hrvatskoj ima više od 500 pružatelja takvih usluga i 2.500 udomiteljskih obitelji. 

ZAŠTITA NAJRANJIVIJIH SUGRAĐANA

Jednokratna pomoć umirovljenicima - 76,5 milijuna eura 

Novi krug jednokratnih potpora, deveti po redu, namijenjen je umirovljenicima, njima 760.000, koji imaju mirovinu do 840 eura. 

Podršku ovoj mjeri daje Hrvatska stranka umirovljenika kao dio naše koalicije, a dobili smo potporu i Matice umirovljenika i Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Do sada je za umirovljenike bilo osam paketa mjera, vrijednih ukupno 537 milijuna eura. Sve je to dio Vladine politike koja želi omogućiti kvalitetniji život našim sugrađanima treće životne dobi. 

4,5 milijuna eura za studente … 

Putem subvencija Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurano je da u 25 studentskih centara u 25 gradova studentska prehrana ne poskupi za 20%. 

… i 1,3 milijuna za nezaposlene branitelje 

Također, tu je i mjera naknade nezaposlenim hrvatskim braniteljima. Riječ je o oko 13.000 osoba koje će dobiti jednokratnu novčanu naknadu od 100 eura za ublažavanje rasta troškova života. 

KOMPLETNA PREZENTACIJA

Cjelovitu prezentaciju novog paketa zaštitnih mjera može preuzeti OVDJE.

A A A