Vijesti
11. 9. 2024.

Odlukom o preseljenju na Hrvatsko vojno učilište, umjesto o komercijalnom najmu prostora, uštedjeli smo 7,5 milijuna €!

1. sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora & 1. konferencija na novoj lokaciji - u kompleksu HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“ na zagrebačkom Črnomercu. PHS Gordan Jandroković: Veliki je ovo zahvat, u svega dva mjeseca uredili smo novu zgradu parlamenta. Obnova povijesnog zdanja na Trgu svetog Marka trajat će oko tri godine. A parlamentarna većina? Čvrsta je i stabilna. 77 ili 79 zastupnika, od broja ruku puno su važniji suglasje o politikama Vlade RH i korektnost među koalicijskim partnerima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je da se u središnjoj zgradi „novog parlamenta“ nalaze plenarna dvorana sa 160 mjesta i četiri manje dvorane za sjednice saborskih odbora te uredi šest najvećih zastupničkih klubova (HDZ, SDP, Most, DP, Možemo i nacionalne manjine):

- Preostali klubovi prostore su dobili u susjednoj žutoj zgradi, u kojoj su smješteni i uredi predsjednika odbora. U obje zgrade ukupno je 67 prostorija.

Proračunska ušteda od 7,5 milijuna €

Dobrom je ocijenio odluku o izboru lokacije u kompleksu Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“:

- Umjesto za komercijalni najam prostora odlučili smo se za HVU, čime će se u 3 godine, koliko će trajati obnova zdanja na Trgu svetog Marka, uštedjeti 7,5 milijuna €. Za prilagodbu nove saborske zgrade do sada je potrošeno oko 800.000 eura, a procjenjuje se da će troškovi dosegnuti nešto više od milijun eura. Veliki je to zahvat, u svega dva mjeseca uredili smo novu zgradu parlamenta.

Podsjetio je na to da je Hrvatski sabor na Markovu trgu imao oko 22.000 četvornih metara, dok novi prostor broji 7.000 kvadrata, gotovo trostruko manje:

- Iako ima manji broj dvorana, ne očekujem probleme. Mijenjat ćemo i prilagođavati sve ono što u startu eventualno neće biti na najvišoj razini. Ostalo je nešto manjih radova i oni će se obavljati iduća tri tjedna, vikendom te ponedjeljkom i utorkom. Zahvaljujem svima koji su pomogli u našem preseljenju.

3-godišnja obnova na Markovu trgu

S druge strane, radovi na, kako se procjenjuje, 3-godišnjoj obnovi povijesne zgrade Hrvatskog sabora na Trgu svetog Mraka započinju za mjesec do mjesec i pol dana:

- Vrijednost posla iznosi više od 70 milijuna eura. Vjerujem da ćemo onda dobiti zgradu koja će stvarno moći još najmanje 100 godina biti sjedište nacionalnog parlamenta.

PARLAMENTARNA VEĆINA - NEUPITNA

Na pitanje novinara o parlamentarnoj većini, PHS Jandroković odgovorio je da njena stabilnost nije ni na koji način upitna:

- Imamo sigurnih 77 zastupnika, a u budućnosti i mogućih 79. Podsjećam da smo cijeli prethodni saziv odradili s većinom od 76-77 zastupnika. Od samog broja ruku puno je važnije to da se koalicijski partneri korektno odnose jedni prema drugima, da imamo međusobno razumijevanje i suglasje o politikama koje provodi Vlada, a mi u Saboru donosimo.

O stabilnoj parlamentarnoj većini, licemjernoj ljevici, gubitničkom SDP-u & obijesnom rasipniku s Pantovčaka

A A A