Vijesti
12. 9. 2024.

Hrvatska će nastaviti pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu potporu prijateljskom ukrajinskom narodu!

(VIDEO & PHOTO) PVRH Plenković u Kijevu, u svom već 3. posjetu Ukrajini od početka ruske agresije 24. veljače 2022. godine. „Vi branite svoju slobodu i nacionalni identitet, ali i sigurnost čitave Europe, zajedničke demokratske vrijednosti i načela međunarodnog prava“. Sastao se s ukrajinskim državnim vrhom (Zelenski, Šmihal, Štefančuk), predstavio novi paket pomoći RH i održao govor na samitu Krimske platforme. Krim je Ukrajina! Susreo se i s američkim državnim tajnikom Blinkenom. „Kao bliske saveznice, SAD i RH nastavljaju produbljivati strateško partnerstvo i podupirati Ukrajinu“.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković vlakom je stigao u Kijev, u radni posjet Ukrajini.

Kako je sam istaknuo, to je još još jedan znak solidarnosti Hrvatske.

„Nedvosmisleno stojimo uz vas, uz vašu herojsku borbu! Izuzetno mi je drago ponovno biti u Ukrajini“.

SPOMENIK ŽRTVAMA GENOCIDA NAD KRIMSKIM TATARIMA

Po dolasku u glavni ukrajinski grad, Andrej Plenković je zajedno s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i liderom krimsko-tatarskog naroda Mustafom Džemilevim sudjelovao na svečanosti otkrivanja Spomenika žrtvama genocida nad Krimskim Tatarima.

„Hrvatska, kao žrtva velikosrpske agresije, duboko poštuje hrabrost vaših branitelja i civila, odlučnost vašega političkog vodstva i nepokolebljivost ukrajinskog i tatarskog naroda“.

SA ZELENSKIM O NOVOM PAKETU BILATERALNE PODRŠKE

Plenković se nakon otkrivanja spomenika susreo tête-à-tête sa Zelenskim, a sastanak su održala i izaslanstva dviju država.

„Do sada smo prijateljskom ukrajinskom narodu pomogli s ukupno 300 milijuna €, od čega na vojnu pomoć otpada oko 300 milijuna, a dana smo predstavili i novi paket bilateralne podrške - dodatnih 5 milijuna € za obnovu energetske infrastrukture“.

„S Ukrajinom dijelimo i svoju ekspertizu i bogato iskustvo u procesu pristupanja Europskoj uniji, humanitarnom razminiranju, kaznenom progonu ratnih zločina agresora, poslijeratnoj obnovi i rehabilitaciji ranjenih branitelja. Podsjetimo da je prošle godine upravo u Zagrebu održana Prva međunarodna donatorska konferenciju za razminiranje Ukrajine, na kojoj je prikupljeno pola milijarde €“.

Zelenski je zahvalio Plenkoviću na još jednom dolasku u Kijev te na kontinuiranoj potpori Hrvatske od početka ruske agresije na Ukrajinu - kako na nacionalnoj razini, tako i unutar EU-a i NATO-a.

SAMIT KRIMSKE PLATFORME: KRIM JE UKRAJINA!

Hrvatski premijer potom je govorio na 4. sastanku na vrhu Međunarodne krimske platforme.

„Snažno podupiremo ovu diplomatsku inicijativu, u kojoj Hrvatska igra itekako aktivnu ulogu budući da je 2022. bila i domaćin 1. parlamentarnog summita Crimea Platform“.

„Krim je Ukrajina, a ne Rusija! Ne smije se zaboraviti da je okupacija započela prije više od 10 godina, vojna invazija iz 2022. nije bila početak ruske agresije. Rusija je privremeno okupirani Krim pretvorila u militarizirano područje, koristi ga kao mostobran za napade i kao točku kontrole nad Crnim morem. Osuđujemo progon ukrajinskog identiteta i progon krimskih Tatara, svi odgovorni za zločine moraju biti kažnjeni“.

„Mogu najaviti da ćemo u listopadu u Dubrovniku organizirati samit zemalja jugoistoka Europe - s ciljem iskazivanja pune podrške Ukrajini“.

PRODUBLJIVANJE STRATEŠKIH ODNOSA SA SAD-om

Na marginama samita Krimske platforme premijer Andrej Plenković susreo se i s Antonyjem J. Blinkenom, državnim tajnikom (ministrom vanjskih poslova) Sjedinjenih Američkih Država.

„U razgovoru smo potvrdili odlične bilateralne odnose te raspravili pitanja energetske sigurnosti, s naglaskom na proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku, i daljnje obrambene suradnje naših dviju država“.

„Nakon Bradleya, Black Hawkova, Kiowa Warriora… Hrvatska će uskoro imati i moćne američke raketne sustave HIMARS! Kao bliske saveznice u NATO-u, SAD i RH nastavljaju produbljivati svoje strateško partnerstvo i podupirati Ukrajinu“.

SA ŠMIHALOM & ŠTEFANČUKOM

Tijekom boravka u Kijevu Plenković se zasebno sastao i s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom …

… i predsjednikom Vrhovne Rade (ukrajinskog parlamenta) Ruslan Štefančukom.

"Ukrajina koristi pravo na samoobranu kako bi zaštitila svoj suverenitet i građane. To pravo se odnosi i na privremeno okupirani Krim".

MEMORANDUMI O SURADNJI

Premijer Plenković sudjelovao je i na potpisivanju Memorandum o suglasnosti između Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije RH i Ministarstva pravosuđa Ukrajine …

… te Programa suradnje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja Ukrajine na području znanosti i tehnologije.

KIJEVSKI URED TVRTKE DOK-ING

Sudjelovao je i na prijemu u organizaciji tvrtke DOK-ING u povodu otvaranja njenog ureda u Kijevu.

„Čestitke DOK-ING-u na otvaranju ureda u Kijevu! Vjerujem da će ekspertiza hrvatskih tvrtki biti korisna Ukrajini u razminiranju teritorija i procesu obnove“.

PETRO POROŠENKO & RINAT AHMETOV

Na samom kraju radnog posjeta Ukrajini, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković susreo se (odvojeno) s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom …

… i jednim od najbogatijih poduzetnika u Europi Rinatom Leonidovičem Ahmetovim, vlasnikom nogometnog kluba Šahtar iz Donjecka.

„Razgovarali smo o naporima Ukrajine u obrani od ruske agresije, gospodarskim i energetskim pitanjima te daljnjim reformskim procesima na putu prema članstvu u Europskoj uniji“.

U Ukrajini su s hrvatskim premijerom bili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar uprave, pravosuđa i digitalne transformacije Damir Habijan te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

A A A